Data: 2001-05-28 12:14:48
Temat: Odp: Parapetówa
Od: "AgataW" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pasty na parapetówe u Klientki Rzeczoznawcy
1.OSTRA -
25 dag twarogu utrzec z majonezem( 3lyzki), sola, bialym i cayenne pieprzem oraz z
tabasco( wg. gustu).
Dodac sparzone i odsaczone 5dag rodzynek , posiekane orzechy (10dag wloskich) i
posiekane po pól straka papryki( czerwona, zólta, zielona)
2.ROSYJSKA-
4-5 zabki czosnku posiekane utrzec z sola i pieprzem.Potem utrzec maslo(lyzka)i
stopniowo dodawac ucierajac twaróg( 20dag) i czosnek. Przygotowana paste wymieszac z
orzechami ( 3 lyzki posiekane i wloskie) Schlodzic i podac posypane czyms zielonym.
3 Z FETY i orzechów
15dag fety zmiksowac z 10dag twarogu, z jogurtem (2 lyzki gestego), sokiem z cytryny
(lyzka) i orzechami(3 lyzki posiekanych) Schlodzic, dodac koperek i szczypior i
doprawic sola.
4.Z SARDYNKAMI
4 jaja twarde i z porozdzielanym bialym od zóltka . puszka sardynek w oleju, cebulka
posiekana, szczypior, papryka zólta i czerwona ( po pól) posiekane, Ryby razem z
olejem rozgniesc i utrzec z zóltkiem , 3 lyzkami majonezu, sola i pieprzem.Dodac
posiekane bialka, cebulke, zielone i papryki. Wymieszac.Schlodzic
5. Z MAKRELA WEDZONA
50 dag makreli obrac i podzielic na kawalki .Uwaga zezlocic na rozgrzanym
masle(lyzka) . W rondelku wymieszac ocet( cwierc szklanki winnego) ze szczypta
cukru, musztarda(lyzka) , kolendra (pól lyzeczki zmielonej), sokiem z cytryny(2
lyzki i pól) .Doprowadzic do wrzenia i wlozyc rybe i dusic 10 minut na pykajacym i
pod przykryciem. Zostawic w wywarze do wystygniecia a potem zimna rybe zmiksowac z
pieprzem i sola ( dolewajac jakby co wywaru troche) Schlodzic. KONTROWERSYJNY
PRZEPIS
6 Z TUNCZYKA
tunczyk z oleju ( puszka) rozetrzec z sokiem z cytryny( lyzka) , lyzka majonezu i
jablkiem slodkim startym na malych oczkach . Dodac sól i pieprz. Sparzyc lyzeczke
rodzynek, 3 morele suszone i 3 sliwki suszone . Potem posiekac skropic pól lyzeczka
koniaku i dokladnie wymieszac z tunczykiem. Schlodzic
7. Z Gotowanego Kurczaka
4 luzeczki bulki tartej zalac na pól godziny pól szklanka smietanki. Kurczaka
ugotowanego ( 25dag) pokroic na kawalki. Po pól godzinie zmiksowac bulke namoczona,
mieso, sól, pieprz, sok z polówki cytryny i lyzke oliwy. Wymieszac z 5dag
posiekanych migdalów i orzechów wloskich. Na koniec dodac majonezu ( wg. uznania
ilosc)
8 Z PIECZAREK
40 dag pieczarek i duza cebule posiekac i przesmazyc na rozgrzanym oleju(2 lyzki),
Odparowac, przestudzic i zmiksowac z jajem ugotowanym na twardo, maslem(lyzka), sola
i pieprzem.
9 ZE SLEDZI
2 solone sledzie wymoczyc, oczyscic(albo gotowe filety) i zmiksowac z 2 jajami
twardymi. Utrzec ze smietana( 2 lyzki), pasta anchois( niekoniecznie 1 lyzeczka),
lyzeczka musztardy, pieprzem, cukrem, ,mielona slodka papryka, kminkiem mielonym.
Dodac poszatkowane ogórki kiszone wg. uznania.albo jablka
Proporcje proponowane sa male ale Sama uznasz jak je ewentualnie powiekszac.
Przepisy pochodza z Biblioteczki Poradnika Domowego ( Prószynski)
AgataW.
P.S Gdyby zalezalo Ci na jakiejs pascie z konkretnym skladnikiem to napisz.
|