Data: 2002-01-09 08:38:00
Temat: Odp: Pierogi
Od: "Ela" <e...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ciasto do pierozkow :-) robie zawsze w nastepujacy sposob:
> przesiewam do miski 2 szkl maki, dodaje szczypte soli, 1 zoltko i lyzke
> masla. Do tego ok 1/2 szkl wrzatku. Siekam to wszystko nozem do czasu az
> bedzie na tyle ochlodzone ze mozna mieszac palcami - ja bardzo szybko
> przechodze do zagniatania i nieraz parze paluchy. Wyrabiam dosc dlugo, az
> bedzie jednolite, gladkie i elastyczne. Mozna dolewac jeszcze po trochu
wody
> jesli jest za suche.
> I to wszystko, naprawde latwe i sprawdzone.
>
> Asia
Ja też tak robię ciasto na pierogi; czasami zamiast wody daję gorące mleko.
:)
Ela
|