Data: 2001-01-12 08:11:51
Temat: Odp: Prazone?
Od: "Haczyk" <a...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ja robię w szybkowarze na ok. 40 minut. i garnek powinien być wysmarowany
smalcem.
Powodzenia. Haczyk
Użytkownik krycha <k...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:93ma6e$sqf$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "Gosia" <m...@h...com> napisał w wiadomości
> news:Uws76.295328$76.8282557@news1.rdc1.ab.home.com.
..
> > Moja kolezanka, ktora pochodzi spod Krakowa, wspominala ze oni tam czeso
> > jedza taka potrawe ktora nazywa sie "prazone" czy jakos tak.
>
> Robią niektórzy tak,
> w duży żeliwny garnek układają warstwami : liście kapusty (na dno, aby
się
> nie przypaliło), ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek pokrojony w
> plasterki, cebula pokrojona, ziemniaki, kiełbasa pokrojona, i tak na
> przemian warstwy według gustu autora potrawy. Na koniec warstwa liści
> kapusty i stawiamy garniec na ognisko.
> Czekamy aż ziemniaczki będą miękkie i na styku z garnkiem lekko
> przypieczone.
> Chyba o taką potrawę Ci "szło".
> Pozdrawiam Krystyna
>
>
|