Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!news.pi
k-net.pl!not-for-mail
From: "Agnes" <a...@k...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Sliwki
Date: Mon, 9 Oct 2000 11:35:28 +0200
Organization: PIK-Net Sieci Rozlegle - http://www.pik-net.pl
Lines: 29
Message-ID: <8rs388$svd$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
References: <7456C98D7781D311AC8900105A72B52311E4C7@MAILSERVER3>
<8ro22k$bv0$1@flis.man.torun.pl> <3...@p...onet.pl>
<8ro6g9$ehj$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: pc32.silesia.pik-net.pl
X-Trace: shilo.silesia.pik-net.pl 971083848 29677 213.186.64.81 (9 Oct 2000 09:30:48
GMT)
X-Complaints-To: n...@s...silesia.pik-net.pl
NNTP-Posting-Date: 9 Oct 2000 09:30:48 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35197
Ukryj nagłówki
czesc,
po raz pierwszy zabieram glos na grupie chociaz czytam Was codziennie,
drukuje sobie tez niektore przepisy. Wreszcie zdecydowalam dodac cos od
siebie, a to dlatego ze temat pt. SUSZONE SLIWKI W BOCZKU uwazam za bardzo
bardzo warty polecenia. Doskonale sie sprawdzaja jako zakaski ale koniecznie
na goraco. Przepis znam od znajomej, ciekawa jestem jednak z jakiego kraju
pochodzi. Moze ktos bedzie wiedzial...
Skladniki na ~ 3 osoby:
paczka drylowanych suszonych sliwek
2 jablka
4 lyzki koniaku lub brandy (ewentualnie innego szlachetnego trunku)
ok. 30 dkg boczku
czas: przygotowanie 15 min + 15 min pieczenie
drewniane szpilki do koreczkow (plastikowe moglyby sie stopic w piekarniku)
Najpierw obieramy jablka, trzemy na miazge i przesmazamy na patelni dodajac
koniaku (mozna sypnac na koniec cynamonu). Kroimy boczek w cienkie paski.
Obficie nadziewamy sliwki jablkiem, owijamy boczkiem i przebijamy szpilka.
Potem na blache i do piekarnika na kilka - kilkanascie minut, pilnowac zeby
boczek sie wytopil ale nie przypalil. Jest doskonale!
--
Agnes
|