Data: 2000-10-09 09:35:28
Temat: Odp: Sliwki
Od: "Agnes" <a...@k...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
czesc,
po raz pierwszy zabieram glos na grupie chociaz czytam Was codziennie,
drukuje sobie tez niektore przepisy. Wreszcie zdecydowalam dodac cos od
siebie, a to dlatego ze temat pt. SUSZONE SLIWKI W BOCZKU uwazam za bardzo
bardzo warty polecenia. Doskonale sie sprawdzaja jako zakaski ale koniecznie
na goraco. Przepis znam od znajomej, ciekawa jestem jednak z jakiego kraju
pochodzi. Moze ktos bedzie wiedzial...
Skladniki na ~ 3 osoby:
paczka drylowanych suszonych sliwek
2 jablka
4 lyzki koniaku lub brandy (ewentualnie innego szlachetnego trunku)
ok. 30 dkg boczku
czas: przygotowanie 15 min + 15 min pieczenie
drewniane szpilki do koreczkow (plastikowe moglyby sie stopic w piekarniku)
Najpierw obieramy jablka, trzemy na miazge i przesmazamy na patelni dodajac
koniaku (mozna sypnac na koniec cynamonu). Kroimy boczek w cienkie paski.
Obficie nadziewamy sliwki jablkiem, owijamy boczkiem i przebijamy szpilka.
Potem na blache i do piekarnika na kilka - kilkanascie minut, pilnowac zeby
boczek sie wytopil ale nie przypalil. Jest doskonale!
--
Agnes
|