Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "@" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Stary Dom.
Date: Thu, 20 Aug 2015 00:36:38 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 58
Message-ID: <mr30ff$ml5$1@node1.news.atman.pl>
References: <1v4nwibn4zl44$.n4itx8hseb49.dlg@40tude.net>
<1ja2d6xehh2zb.17c5j6ziouur5$.dlg@40tude.net>
<mr0b3q$13o$1@node1.news.atman.pl>
<55d4a0ff$0$27514$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-68-117-198.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1440023855 23205 89.68.117.198 (19 Aug 2015 22:37:35
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Aug 2015 22:37:35 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <55d4a0ff$0$27514$65785112@news.neostrada.pl>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18197
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6002.18463
X-Antivirus: avast! (VPS 150819-1, 2015-08-19), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365265
Ukryj nagłówki
Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:55d4a0ff$0$27514$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2015-08-19 o 00:20, @ pisze:
>>
>>
>> I gwarantuje, ze dzieki ich kucharskim "chwytom" nie zorientujesz sie, ze
>> jesz kure "po trzecim przebiegu", a nie kurczę z wybiegu...
>> Nie pisz mi wiecej, ze nie potrafie odroznic kurczęcia od kurczaka.
>> Bo nie potrafie.
>> Nie jest mi to do zycia potrzebne.
>
> Nie przejmuj się, w tej restauracji też tego nie potrafią. W jadłospisie
> podają, że kurczak:
> http://www.restauracjastarydom.pl/jadlospis
Ale za to "zagrodowy" :)))
I to juz tlumaczy skad sie wzial ten wybieg - sugestia slowa czytanego :)
>
>> Dla mnie istotne jest jaki tluszcz wrzuce na patelnie, smazac ta
>> kurczyne, zeby sobie nie szkodzic.
>> I z pewnoscia nie bedzie to zaden olej.
>> Zakladam, ze wiesz dlaczego.
>
> Ja nie wiem. Dlaczego?
Zazwyczaj do smazenia uzywa sie olejow. Roznorakich - rzepakowych,
slonecznikowych, z pestek winogron, a nawet oliwy z oliwek - ale zawsze
roslinnych. Jest to najgorsze rozwiazanie, bo sa to tluszcze nienasycone,
ktore pod wplywem wysokiej temperatury utleniaja sie i powstaja w nich
szkodliwe kwasy tluszczowe trans (o dziwo od niedawna zakazane w USA - o
dziwo, bo Ameryka od dziesiecioleci jedzie na olejach i margarynach
stosowanych niemal wszedzie).
Najlepsze do smazenia sa tluszcze nasycone.
Ja akurat uzywam glownie masla klarowanego (kupuje mlekowity, bo nie mam
czasu robic samorecznie :)), oleju kokosowego (jedynego nasyconego wsrod
roslinnych - do potraw "chinskich" i na slodko jest genialny. Z tym, ze olej
kokosowy tylko "pure", tzn. nierafinowany) i ostatnio odkrytego smalcu.
Jezeli bys bardziej chciala zglebic temat, to zachecam do obejrzenia na
youtube filmow z udzialem Jerzego Zięby. Szczegolnie polecam 2 filmy z
wykladow w Chicago, z tego roku (chyba ze stycznia). To relacja ze spotkania
z Polonia amerykanska, gdzie tlumaczy w sposob lopatologiczny jak dbac o
zdrowie.
Jezeli filmy Cie zacheca to nastepnym krokiem jest lektura jego ksiazki
"ukryte terapie".
Pozdrowki
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|