Data: 2001-11-13 20:21:16
Temat: Odp: W sprawie lukru
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Natchnijcie mnie i podrzuccie jakies ciekawe przepisy lukrowe
>
> ta,
>
> Krysia (moze cygaro polukruje...hhhmmm)
> K.T. - starannie opakowana
>
Hej!
A moze lukier czekoladowy? Podobny troche do pomady.15 dag gorzkiej
czekolady mielimy i rozgrzewamy,dodajemy 4 dag masla i pól szklanki
slodkiej smietanki. Lukru nie gotuj, lecz mieszajac silnie podgrzewaj
niemal do momentu wrzenia i juz.
Ja zwykle robie lukier z bialek:
2 bialka , 20 dag cukru pudru, cytryna.
Bialka ucierac z cukrem tak dlugo, az powstanie gesta pulchna masa, dodac
soku z cytryny jeszcze troche poucierac. Lukier nie nadaje sie do paczków
ale do innych wszystkich ciast tak. Ja sobie troche upraszczam, bo najpierw
ubijam bialka na sztywno a potem ucieram z cukrem.
mam jeszcze przepis na taki do nitki ale ze wstydem sie przyznaje, ze mi nie
wychodzi. Mysle,ze przepis zly.
Pozdrawiam zawstydzony Ramzes.
|