Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsfeed.silweb.pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Andrzej" <a...@a...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: grochowa z calego grochu - pomocy
Date: Fri, 29 Sep 2000 22:33:21 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 31
Message-ID: <8r2u58$70l$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
References: <8r2qnd$gc3$1@zeus.polsl.gliwice.pl> <39d4f618$1@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: as2-198.swietochlowice.dialup.inetia.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34657
Ukryj nagłówki
Użytkownik jedrus <b...@s...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:39d4f618$...@n...vogel.pl...
>
> Użytkownik "Andrzej" <a...@a...net.pl> napisał w wiadomości
> news:8r2qnd$gc3$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> > Witam wszystkich Grupowiczow. Musze na jutro zrobic taka zupe ,a nigdy
> > takiej nie robilem! Prosze o szybka odpowiedz.
>
> Zacznij juz dzisiaj namoczeniem grochu bo jutro moga byc
> problemy. Polecam jednak "luskany" ktory gotuje sie
> szybciej. Ja gotuje na wedzonych kostkach - jest extra.
> Do takiego wywaru dodaje wloszczyzne, lekko przypalona
> cebulke ( 1/2 ), ziele angielskie, lisc laurowy pieprz w ziarnach
> i groch a calosc lekko sole. Jak groch bedzie juz miekki
> dodaje ziemniaczki pokrojone w kostke i zabieram
> sie za przygotowanie zasmazki. Zasmazka oczywiscie na
> duuuuuzej ilosci boczku pol na pol z wedzonym i kielbaska
> pokrojona w kostke.
> Gdy ziemniaczki juz "dochodza" dodaje majeranek i doprawiam
> przyprawami - sol, pieprz ew. szczypta czerwonej papryki.
> Na koniec dodaje zasmazke i po kilku minutach gotowania
> podaje na stol.
>
> powodzenia
>
> jedrus
> Sorry ze zadam jeszcze ostatnie pytanie dyletanta - musze jednak gotowac
caly groch- czy gotowac go oddzielnie , a potem polaczyc z wywarem z kosci?
|