Data: 2000-09-29 20:06:04
Temat: Re: grochowa z calego grochu - pomocy
Od: "jedrus" <b...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Andrzej" <a...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:8r2qnd$gc3$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Witam wszystkich Grupowiczow. Musze na jutro zrobic taka zupe ,a nigdy
> takiej nie robilem! Prosze o szybka odpowiedz.
Zacznij juz dzisiaj namoczeniem grochu bo jutro moga byc
problemy. Polecam jednak "luskany" ktory gotuje sie
szybciej. Ja gotuje na wedzonych kostkach - jest extra.
Do takiego wywaru dodaje wloszczyzne, lekko przypalona
cebulke ( 1/2 ), ziele angielskie, lisc laurowy pieprz w ziarnach
i groch a calosc lekko sole. Jak groch bedzie juz miekki
dodaje ziemniaczki pokrojone w kostke i zabieram
sie za przygotowanie zasmazki. Zasmazka oczywiscie na
duuuuuzej ilosci boczku pol na pol z wedzonym i kielbaska
pokrojona w kostke.
Gdy ziemniaczki juz "dochodza" dodaje majeranek i doprawiam
przyprawami - sol, pieprz ew. szczypta czerwonej papryki.
Na koniec dodaje zasmazke i po kilku minutach gotowania
podaje na stol.
powodzenia
jedrus
|