From: "jedrus" <b...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8r2qnd$gc3$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
Subject: Re: grochowa z calego grochu - pomocy
Date: Fri, 29 Sep 2000 22:06:04 +0200
Lines: 25
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
NNTP-Posting-Host: sortie.univ.waw.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: sortie.univ.waw.pl
Message-ID: <39d4f618$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 29 Sep 2000 22:05:44 +0200, sortie.univ.waw.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl!sortie.univ.waw.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34656
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Andrzej" <a...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:8r2qnd$gc3$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Witam wszystkich Grupowiczow. Musze na jutro zrobic taka zupe ,a nigdy
> takiej nie robilem! Prosze o szybka odpowiedz.
Zacznij juz dzisiaj namoczeniem grochu bo jutro moga byc
problemy. Polecam jednak "luskany" ktory gotuje sie
szybciej. Ja gotuje na wedzonych kostkach - jest extra.
Do takiego wywaru dodaje wloszczyzne, lekko przypalona
cebulke ( 1/2 ), ziele angielskie, lisc laurowy pieprz w ziarnach
i groch a calosc lekko sole. Jak groch bedzie juz miekki
dodaje ziemniaczki pokrojone w kostke i zabieram
sie za przygotowanie zasmazki. Zasmazka oczywiscie na
duuuuuzej ilosci boczku pol na pol z wedzonym i kielbaska
pokrojona w kostke.
Gdy ziemniaczki juz "dochodza" dodaje majeranek i doprawiam
przyprawami - sol, pieprz ew. szczypta czerwonej papryki.
Na koniec dodaje zasmazke i po kilku minutach gotowania
podaje na stol.
powodzenia
jedrus
|