Data: 2000-09-29 09:27:39
Temat: Odp: jadalne kasztany
Od: "Małgorzata Prożogo" <p...@a...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!!
Jadalne kasztany sa wyjatkowym przysmakiem jesiennym i bardzo lubie jej
jesc.
Pyszne sa pieczone. Ja to robie tak:
- kazdy kasztan nacinam ostrym nozykiem tak, zeby nie wybuchly podczas
pieczenia i zeby sie je latwiej obieralo pozniej;
- ukladam na blasze w piekarniku;
- wkladam do nagrzanego piekarnika (ok.180 stopni);
- pieke ok. 1 godziny (mozne wyjac i sprobowac wczesniej - dlugosc pieczenia
zalezy od wielkosci kasztanow).
- tak upieczone kasztany je sie jak orzechy (w konsystencji przypominaja
ziemniaki, ale w smaku sa alodkie i lekko orzechowe)
Mozne rowienz z tak upieczonych kasztanow zrobic krem. W tym celu trzeba je
odrac i zmielic (np. maszynka do miesa). Nastepnie utrzec ze smietanka i
cukrem pudrem.
Takim kremem mozna napelnic kruche babeczki, przyozdobic bita smietan i
podawac jako deser.
Nie znam przepisow z kasztanami laczonymi z miesem, ale moze ktos inny zan.
Jezeli tak, to chcetnie skorzystam.
Zycze smacznego
Pozdrawiam
Gosia
|