Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "syso" <s...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] Chlebek i buleczki bylo: Re: Automat do pieczenia chleba ? ma ktos?
Date: Tue, 5 Nov 2002 21:47:32 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 70
Message-ID: <aq9asr$7gh$1@news.tpi.pl>
References: <apbo8f$53b$1@news.tpi.pl> <apbu6k$3gs$1@news.tpi.pl>
<apepmv$j1o$05$1@news.t-online.com> <apgn3n$5u5$1@absinth.dialog.net.pl>
<apinc6$qjh$1@news.tpi.pl> <aptc65$a3e$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pc182.jeleniag.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1036529372 7697 217.96.243.182 (5 Nov 2002 20:49:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Nov 2002 20:49:32 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:133323
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Halszka " <h...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:aptc65$a3e$1@news.gazeta.pl...
> Byłabym Ci wdzięczna Sylwio za podzielenie sie swoimi doświadczeniami i
> przepisami.
Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje. Ja glownie pieke chleb na zakwasie,
taki nam najbardziej smakuje. I kraze wokol swojego przepisu glownego, ktory
wypracowalam sobie do swojej maszynki, ktora tez kupilam na Allegro bez
instrukcji :-)) Ten chlebek jest prosty jak drut i smakuje wysmienicie.
Daje sie
1/3 szklanki zakwasu,
niepelna szklanke cieplej wody,
350-380g maki pszennej chlebowej (ja kupuje w piekarni, ale mozesz sprobowac
ze zwyklej pszennej)
120 g maki zytniej
czubata lyzeczka kminku,
lyzeczka soli
8-10g drozdzy (wielkosc niewielkiego orzecha wloskiego)
Wrzucam to w takiej kolejnosci jak napisalam na funkcje podstwowa, czyli u
Ciebie bedzie to normalny chleb i u mnie to sie piecze 3 godziny.
Moje wariacje polegaja na tym, ze daje inna make, np zamiast zytniej graham
itp. Musisz potrenowac i zobaczysz sama,jak to wyglada. Czasami daje wiecej
zakwasu i mniej wody, zeby zostawic proporcje. Ciasto w maszynce ma sie
uformowac w zgrabna kulke, nie moze to byc taka polgesta maz, ale moze byc,
a nawet powinna byc troszke lepka, jak dotkniej reka. Jesli widzisz, ze jest
za rzadkie, dodaj po troche maki. I przypiekam na maxa, bo lubimy taka
twarda chrupiace skorke :-)
Zjedlismy (albo i nie) duzo chlebkow niedobrych zanim doszlam do tego co
robie teraz i duzym wsparciem byly dla mnie strony anglojezyczne, bo po
polsku na temat pieczenia w automatach nie znalalam doslownie niczego. jesli
znasz angielski do napisz do mnie, mam pare ciekawych i pozytecznych linkow.
Przepisow na zakwas jest wiele, ja korzystam, z tego, ktory kiedys mi podala
Magda Bassett. Naprawde nie jest to skomplikowany prosces, a raczej fajna
zabawa. Jesli masz jakies pytania to pisz, chetnie pomoge, jesli tylko bede
umiala :-))
A na koniec jeszcze przepis na buleczki, ktore sie wyrabia w maszynce, a
piecze oczywiscie w piekarniku.
B i a l e b u l e c z k i Sy l w i i
Jesli chodzi o make, to ja daje pszenna chlebowa, ktora kupuje u nas w
piekarni, bo w sklepach takich nie ma.
230 ml wody (cieplej)
2 lyzki cukru
lyzeczka soli
3 dkg masla stopionego albo zmiekczonego albo 2-3 lyzki oliwy
3 dkg mleka w proszku pelnego (ok. 2 czubate lyzki)
50 dkg maki
3 dkg swiezych drozdzy lub paczka (7 g) suszonych
I w takiej kolejnosci jak napisalam wrzucasz do maszynki. Ma sie uformowac
kulka w trakcie wyrabiania, jesli sie za bardzo klei to dodaj troszke maki,
ale zeby nie bylo za twarde. I zostaw na cykl wyrabiania.
Potem wyjmujesz i formujesz bulki itp. Zostaw do wyrosniecia, ja
zostawiam zawsze na papierze do pieczenia, odchodzi zamieszanie ze
smarowaniem itp i jak podrosnie (ok. 30-50 minut) posmaruj bialkiem
roztrzepanym z odrobina zimnej wody i do pieca na ok. 20 min. temp. 180
stopni.
A jesli bedziesz miala jeszcze na cos ochote, to wklepie inne przepisy, np.
na buleczki razowe. :-)
--
Pozdrawiam
Sylwia
|