Data: 2007-03-02 13:36:23
Temat: [P] Ciasto czekoladowe - sprawdzony
Od: Maggie <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
CIASTO CZEKOLADOWE
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
250 g margaryny
3 jajka
2 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
1 łyżka proszku do pieczenia
5 - 6 kropli aromatu rumowego
cukier puder do posypania
Margarynę, cukier, wodę i kakao umieścić w rondelku. Całość
rozpuścić i gotować 10 minut. Zestawić z ognia. Dodawać
kolejno, nie przerywając mieszania, jajka, mąkę, proszek do
pieczenia i aromat rumowy. Masę mieszać do połączenia się
składników. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej mąką
podłużnej formy (25 x 10). Piec w nagrzanym piekarniku w
temperaturze 180° C przez około 45 minut, ale może się piec
nawet do 60 minut (sprawdzać patyczkiem czy nie surowe).
Pozostawić w formie do ostygnięcia. Nie wyjmować ciepłego,
bo może opaść i zrobić się nieładne! Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.
|