Data: 2007-03-03 16:46:03
Temat: Re: [P] Ciasto czekoladowe - sprawdzony
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nerissa wrote:
> Witaj Maggie,
>
> Spróbuję upiec ciasto według Twojego przepisu.
> Przy okazji proponuję inną recepturę, znalezioną w "Wysokich
> Obcasach":
>
> Brownie, ciasto czekoladowe
Jesli lubisz brownies, polecam moj przepis z archiwum, bez orzechow:
Brownies
80 gr masla
80 gr gorzkiej czekolady
330 gr cukru
3 jajka
100 gr maki
Brownies piecze sie w kwardatowych lub prostokatnych blachach. Moja
blacha ma 20 cm x 20 cm x 4 cm
Rozgrzac piec do 180C/350F.
Blache wysmarowac maslem.
W srednim garnku na malym ogniu rozpuscic maslo z czekolada, zdjac z
ognia, dodac cukier i jajka, dobrze wymieszac widelcem, dodac make,
wymieszac, az nie bedzie widac maki, przelac do formy, piec 35 minut lub
az do momentu, gdy ciasto sie lekko wzniesie i zacznie pekac, a
powierzchnia ma cienka skorupke. Ostudzic w blasze15-20 minut, kroic na
kwadraty, podawac cieple, najlepiej z lodami.
Brownies powinny sie mazac i wygladac w srodku jak nieupieczone ciasto.
Nie nalezy ich przepiec, bo beda niedobre.
Magdalena Bassett
|