Data: 2007-03-03 02:33:57
Temat: Re: [P] Ciasto czekoladowe - sprawdzony
Od: n...@g...pl (Nerissa)
Pokaż wszystkie nagłówki
Witaj Maggie,
Spróbuję upiec ciasto według Twojego przepisu.
Przy okazji proponuję inną recepturę, znalezioną w "Wysokich
Obcasach":
Brownie, ciasto czekoladowe
Składniki:
- 2 tabliczki (20 dag) gorzkiej czekolady
- 1 kostka (20 dag) masła
- 10 dag mąki
- 30 dag cukru
- 6 jajek
- 5 dag wyłuskanych włoskich orzechów
Sposób przyrządzania:
Rozpuść na parze masło z czekoladą. Jajka ubij mikserem, dodając cukier i mąkę.
Do masy wmiksuj ostudzoną czekoladę i wymieszaj z pokruszonymi orzechami.
Spód blachy (60 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Wlej ciasto, piecz 20 minut w temp. 200°C.
Ostudź, wyjmij z blachy i usuń papier. Pokrój na kwadraty.
Moje uwagi: nie dodawałam orzechów, nie przepadam za czekoladą z
pokruszonymi orzechami. Spróbuję kiedyś dodać całe, ale laskowe :)
Gorzka czekolada wg amerykańskiego przepisu powinna zawierać co
najmniej 70% kakao. Niewiele takich na naszym rynku, a jeśli już, to
sporo kosztują - dodawałam do ciasta gorzką wawelską (najwięcej kakao
z polskich gorzkich) lub wedlowską (niewiwle mniej niż Wawel).
Ciasto wychodzi zakalcowate - tak zresztą powstało brownie, autorka
przepisu zapomniała o proszku do pieczenia :) Mnie to nawet pasuje -
jest zbite, jednolite, a na ciepło rozpływa się w ustach... Z mlekiem
to już uczta, choć niezdrowa ;)
Polecam!
--
Pozdrowienia,
Nerissa
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|