Data: 2002-03-14 12:13:30
Temat: Pasztet Podrobowy (P)
Od: <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pasztet podrobowy
½ kg serca wołowego
½ kg podgardla
½ kg wątroby wieprzowej lub wołowej
2 duże cebule
3 jajka ( 1 całe, 2 żółtka, 2 białka)
1 i ½ czerstwej bułki
i pęczek włoszczyzny
3 ziarnka ziela angielskiego
1 liść bobkowy
gałka muszkat, sól, pieprz, majeranek, szczypta cukru.
Odkroić ok. 15 dkg wątroby ( surowej) i odłożyć. Warzywa, mięso, podgardle i
resztę wątroby + ziele i liść dusić w krótkim sosie do miękkości ( 2-3
godz.).Do stygnącego wywaru włożyć bułkę, niech namoknie. Po ostudzeniu
wszystko ( mięso, warzywa, bułkę i ten kawałek surowej wątroby)) przepuścić
przez maszynkę 3 x ( sitko pasztetowe).
Dodać jajka i przyprawy, na samym końcu ubitą pianę z białek. Formę wysmarować
i bułeczką wysypać, upiec.
Niegdyś moja mama robiła ten pasztet często. Był wilgotny, miał takie
charakterystyczne czerwone cętki marchewki. Ale po pewnym czasie zapach
gotowanego serca zaczął mi dokuczać ( byłam w ciąży) i jakos tak.. poszedł w
zapomnienie.QD
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|