Data: 2002-03-14 12:20:56
Temat: Pasztet z ziemniaków
Od: <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Z książki "Kuchnia Śląska" Emilii Kołder
Pasztet z ziemniakami
½ kg ziemniaków
15 dkg słoniny
½ kg wątróbki
2 żółtka, 2 białka
kminek, gałka, pieprz, sól, tarta bułka
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać póki ciepłe. Cebulę udusić w małej
ilości wody, wyjąć, do sosu dodać pokrojoną w plastry słoninę i wątróbkę i
poddusić. Na wpół uduszoną wątróbkę razem z resztą składników przepuścić przez
maszynkę ( sitko pasztetowe). Dodać przyprawy i żółtka, na końcu pianę z
białek. Wyłożyć do foremki wysmarowanej i wysypanej bułeczką i upiec.
Wygląda ciekawie, choc przyznam,że nie testowałam. Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|