Data: 2002-03-14 12:46:26
Temat: Re: Pasztet z ziemniaków
Od: "Ana" <a...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:78b0.000015d8.3c9095a8@newsgate.onet.pl...
> Z książki "Kuchnia Śląska" Emilii Kołder
>
> Pasztet z ziemniakami
>
> ½ kg ziemniaków
> 15 dkg słoniny
> ½ kg wątróbki
> 2 żółtka, 2 białka
> kminek, gałka, pieprz, sól, tarta bułka
>
> Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać póki ciepłe. Cebulę udusić w małej
> ilości wody, wyjąć, do sosu dodać pokrojoną w plastry słoninę i wątróbkę i
> poddusić. Na wpół uduszoną wątróbkę razem z resztą składników przepuścić
przez
> maszynkę ( sitko pasztetowe). Dodać przyprawy i żółtka, na końcu pianę z
> białek. Wyłożyć do foremki wysmarowanej i wysypanej bułeczką i upiec.
>
> Wygląda ciekawie, choc przyznam,że nie testowałam. Qd
>
O, ten mi się bardzo podoba.
Tylko wyjaśnij mi proszę , co to za jednostka ten frak12 ? ;-)
AniaK
|