Data: 2004-12-10 17:15:19
Temat: Piernik - pytam
Od: "batory" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kucharka, jak sądzę ze mnie niezła, niestety do ciast jakoś nie mam reki.
Nie powiem, żebym nie próbowała, ale po wielu niepowodzeniach zraziłam się.
Ale teraz, ponieważ na święta będzie u nas gościł mój zupełnie nowiutki zięć
to chciałabym zrobić piernik (na drożdżowe się jednak nie porwę). No i
odnalazłam kajecik z przepisami mojej Mamy, niestety ząb czasu nadgryzł go
akurat na pierniku. Ocalało tyle, że ma być 1/4 kg mąki pszennej i 1/4
żytniej, szklanka cukru, szklanka miodu, 4 jaja, kostka masła, 1/2 szklanki
mleka i chyba soda, bo ostało się ...czyszczanej. Ile tej sody? I chyba
jakaś przyprawa do piernika, a jeśli nie to jaka kompozycja przypraw? I czy
ta żytnia maka to może być razowa, bo tylko taka jest w sklepie?
Dziękuję, pozdrawiam - Agnieszka
|