Data: 2003-07-17 16:09:21
Temat: Potrawa indyjska
Od: Lia <L...@a...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zrobiłam dzis na obiad "Indisches curry Hunchen Madras" Koch set Knorra.
Przywiozłam to cudo ostatnio z Berlina, tak na spróbowanie ( bo ładne
pudełko było, w kolorze lila, moim ulubionym ;).
I jest to genialnie dobre, i żałuje, ze knorr nie wprowadził tego na polski
rynek, wiec bede probowac odtworzyc z naturalnych składników. I w zwiazku z
tym prosze o pomoc, czylio skorygowanie moich domysłów (rowniez
tłumaczenowych) oraz własne pomysły, jesli ktos ma wprawe w robieniu potraw
z rodowodem indysjkim :)
Oryginalnie w pudełku znajdują sie 3 paczuszki: z ryżem, z marynatą, i z
sosem.
Z ryzem sobie poradze ;) Oryginalnie jest to normalny ryż z papryką, i
gotuje sie go jak na risotto. Tak wiec jest to do powtórzenia, bez
najmniejszych problemów.
Schody zaczynają sie teraz.
*Marynata*
Otóz filety z kurczaka nalezy pokroic i zamarynowac.
Podane przez Knorra składniki tejże ( miło ze podali na pudełku osobno
składniki kazdej torebki, bedzie łatwiej podrobic ;) ):
- Speisesalz - czyli w g mnie sól ;)
- Weizemehl - mąka pszenna
- Gewurze - no warzywka, ale ma ktos pomysły jakie? z wyglądu nei dało sie
wywnioskowac, bo było wszystko sproszkowane...
- Sojasauce - to wiadomo;
- Zucker - tez wiadomo
- Geschmackverstarker Mononatriumglutamat - jak poejrzewam jest to jakas
chemia polepszająca smak, i ten składnik musze pominac przy własnej wersji;
- Curry - pytanie, ile tego dodac, zeby nadało kolor, naprawde delikatny
smak, i zeby nie zepsuc całosci;
- Shripmpsextrakt- wiem, zekrewetkowe, ale nie mam zupełnei pomysłu czym
to zastapic, albo czy mozna to dostac w polskich sklepach;
- Maltodextrin - duzy znak zapytania
- pflanzliches Ol - olej;
- Aroma (mit Sellerie) - dodam moze suszonego selera, albosól selerową
(jelsi gdzies dostane).
*Sos*
- Cukier
- modifizierte Starke - czy to jest mąka ziemniaczana?
- mąka pszenna - ile jej dac?
- papryka - z tego co widziałam raczej kawałki niz sproszkowana
- sól
- pomidory - nie mam pojecia w jakiej postaci... bo w sosie ich nei
zauwazyłam
- oczywiscie jakies polepsacze smakuw ilosci sztuk trzy;
- znowu Maltodextrin
- pflanzliches Fett - macie pomysł jaki to moze byc tłuszcz dokladnie?
- Curry - ponowne pytanie, ile, bo naprawde było to lekko wyczuwalne
tylko. (np w sosie Uncle Bens curry ze słoika woń curry jest tak mocna, ze
dla mnie odrzucająca)
- Milchzucker - czy to jest laktoza, czy cos innego? I pewnei mozna
zastapic normalnym cukrem?
- jakis aromat, ale nie zdradzili jaki :(
- sos sojowy
- warzywa (tez nei napisali jakie) - ma ktos pomysł jakie są
charakterysyczne dla kuchni indyjskiej?
- trawka cytrynowa - nei wiem w jakiej formie sie to podaje? podgotowane,
suszone? swieze?
- cebula
- oliwa
- czosnek
- Milcheiweiss - tłumaczenie ze białe mleko, jest chyba zbyt łopatoliczne,
prawda?
- ananas
- jabłko
- glukosesirup
- imbir
- pieprz kajenski
- sok cytrynowy
- Rote - Bete - Extract - jakis barwnik zapewne, czym to zastapic?
No i jak to sie zagotuje nalezy dodac jabłko pokrojone w wieksza koste i
creme fraiche (dałam nasza kwasna smietane).
Mysle, ze z marynatą dam sobie rade, w koncu trudno ją zepsuc :)
Ale nie mam zielonego pojęcia jak zabrac sie za sos.
Help, dobrzy ludzie :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
|