Data: 2003-07-18 00:14:37
Temat: Re: Potrawa indyjska
Od: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lia <L...@a...poczta.onet.pl> napisał(a):
>
> Zrobiłam dzis na obiad "Indisches curry Hunchen Madras" Koch set Knorra.
> Przywiozłam to cudo ostatnio z Berlina, tak na spróbowanie ( bo ładne
> pudełko było, w kolorze lila, moim ulubionym ;).
> I jest to genialnie dobre, i żałuje, ze knorr nie wprowadził tego na polski
> rynek, wiec bede probowac odtworzyc z naturalnych składników. I w zwiazku z
> tym prosze o pomoc, czylio skorygowanie moich domysłów (rowniez
> tłumaczenowych) oraz własne pomysły, jesli ktos ma wprawe w robieniu potraw
> z rodowodem indysjkim :)
>
> Oryginalnie w pudełku znajdują sie 3 paczuszki: z ryżem, z marynatą, i z
> sosem.
> Z ryzem sobie poradze ;) Oryginalnie jest to normalny ryż z papryką, i
> gotuje sie go jak na risotto. Tak wiec jest to do powtórzenia, bez
> najmniejszych problemów.
>
> Schody zaczynają sie teraz.
> *Marynata*
> Otóz filety z kurczaka nalezy pokroic i zamarynowac.
> Podane przez Knorra składniki tejże ( miło ze podali na pudełku osobno
> składniki kazdej torebki, bedzie łatwiej podrobic ;) ):
> - Speisesalz - czyli w g mnie sól ;)
> - Weizemehl - mąka pszenna
> - Gewurze - no warzywka, ale ma ktos pomysły jakie? z wyglądu nei dało sie
> wywnioskowac, bo było wszystko sproszkowane...
> - Sojasauce - to wiadomo;
> - Zucker - tez wiadomo
> - Geschmackverstarker Mononatriumglutamat - jak poejrzewam jest to jakas
> chemia polepszająca smak, i ten składnik musze pominac przy własnej wersji;
> - Curry - pytanie, ile tego dodac, zeby nadało kolor, naprawde delikatny
> smak, i zeby nie zepsuc całosci;
> - Shripmpsextrakt- wiem, zekrewetkowe, ale nie mam zupełnei pomysłu czym
> to zastapic, albo czy mozna to dostac w polskich sklepach;
> - Maltodextrin - duzy znak zapytania
> - pflanzliches Ol - olej;
> - Aroma (mit Sellerie) - dodam moze suszonego selera, albosól selerową
> (jelsi gdzies dostane).
Przepraszam, ze nie doczytalam twojego postu do konca i juz odpowiedzialam -
tutaj uzupelniam.
Make Knorr uzywa pewnie do zageszczenia sosu - nie jest to oryginalny sposob.
Olej - od rodzaju oleju wiele zalezy - my przyzwyczailismy sie do oliwy, ale
uzyc mozna palmowego lub kukurydzianego, a jesli masz tylko rzepakowy to tez
bedzie.
W oryginalnych hinduskich potrawach albo robi sie przyprawe curry w trakcie
przygotowywania danej potrawy, albo tez uzywa gotowej okreslonego rodzaju.
W regionie Madras przyprawy bylyby prazone (nasiona na suchej dosc cieplej
patelni) przed zmieleniem.
Podaje przepis na curry powder z tamtego regionu w osobnym watku.
>
> *Sos*
> - Cukier
> - modifizierte Starke - czy to jest mąka ziemniaczana?
> - mąka pszenna - ile jej dac?
> - papryka - z tego co widziałam raczej kawałki niz sproszkowana
> - sól
> - pomidory - nie mam pojecia w jakiej postaci... bo w sosie ich nei
> zauwazyłam
> - oczywiscie jakies polepsacze smakuw ilosci sztuk trzy;
> - znowu Maltodextrin
> - pflanzliches Fett - macie pomysł jaki to moze byc tłuszcz dokladnie?
> - Curry - ponowne pytanie, ile, bo naprawde było to lekko wyczuwalne
> tylko. (np w sosie Uncle Bens curry ze słoika woń curry jest tak mocna, ze
> dla mnie odrzucająca)
> - Milchzucker - czy to jest laktoza, czy cos innego? I pewnei mozna
> zastapic normalnym cukrem?
> - jakis aromat, ale nie zdradzili jaki :(
> - sos sojowy
> - warzywa (tez nei napisali jakie) - ma ktos pomysł jakie są
> charakterysyczne dla kuchni indyjskiej?
> - trawka cytrynowa - nei wiem w jakiej formie sie to podaje? podgotowane,
> suszone? swieze?
> - cebula
> - oliwa
> - czosnek
> - Milcheiweiss - tłumaczenie ze białe mleko, jest chyba zbyt łopatoliczne,
> prawda?
> - ananas
> - jabłko
> - glukosesirup
> - imbir
> - pieprz kajenski
> - sok cytrynowy
> - Rote - Bete - Extract - jakis barwnik zapewne, czym to zastapic?
>
Sos zapewne jest na bazie smazonej cebuli, gdzie po skarmelizowaniu dodaje
sie czosnek i swiezy imbir(podsmazyc lekko) potem curry, pieprz kajenski (na
czubku noza), przesmaz krotko, dodaj swiezego pomidora - przesmarz, az sie
tluszcz zacznie oddzielac od reszty (5-15 min).
Sol dodaj na koncu i ew soku cytrynowego lub lepiej z limonki dla
podkreslenia smaku.
Do tego sosu mozna dodac lekko podgotowanych warzyw (marchew, fasolka,
oberzyna - ale uprzednio podsmazona - wszystkie pasuja) oraz troche wody i
siup do pieca (bo sie w piekarniku nie przypali).
Trawa cytrynowa, sos sojowy, tez nie jest uzywana w Indiach
> No i jak to sie zagotuje nalezy dodac jabłko pokrojone w wieksza koste i
> creme fraiche (dałam nasza kwasna smietane).
Tez tak mozna :-)
>
> Mysle, ze z marynatą dam sobie rade, w koncu trudno ją zepsuc :)
>
> Ale nie mam zielonego pojęcia jak zabrac sie za sos.
>
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|