Data: 2005-12-12 07:36:02
Temat: Przepis na serniczek
Od: "newsy" <g...@w...edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
90 dkg zmielonego sera białego (ja używam serka do wypieków TOSCA)
opakowanie serka Danon (wanila lub wanilia i rodzynki)
150 g masła
10 jaj
20 dkg mąki
40 dkg cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
rodzynki
Masło utrzeć, aby było miękkie i prawie płynne. Oddzielić żółtka od białek i
żółtka dodać do masła. Następnie wsypać przesiany cukier puder i cukier
waniliowy. Powoli dodawać ser, mieszając mikserem, żeby nie było grudek (ser
biały + Danio). Rodzynki zalać gorącą wodą i po 10 minutach przecedzić i
dodać do masy serowej. Następnie dodać przesianą mąkę. Z białek ubić sztywną
pianę i delikatnie wymieszać z masę.
Wlać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (DUZA) i piec około 1 godziny
(ja mam piekarnik gazowy)
Po godzinie zgasić ogień, ale nie wyjmować sernika, bo opada! Niech sobie w
spokoju stoi w piecu i jak piec będzie zimny, to go dopiero wyjąć
(sprawdzone metodą prób i błędów)
Można zrobić spód z kruchego ciasta, ale zaniechałam, bo jakoś się
przypalało...
Górę ciasta posypuje cukrem pudrem. Moja ciocia robi lukier - wersja
słodsza.
Pozdrawiam serdecznie
|