Data: 2005-12-12 08:40:24
Temat: Re: Przepis na serniczek
Od: "Olu" <o...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
newsy <g...@w...edu.pl> napisał(a):
> 90 dkg zmielonego sera białego (ja używam serka do wypieków TOSCA)
> opakowanie serka Danon (wanila lub wanilia i rodzynki)
> 150 g masła
> 10 jaj
> 20 dkg mąki
> 40 dkg cukru pudru
> opakowanie cukru waniliowego
> rodzynki
>
>
> Masło utrzeć, aby było miękkie i prawie płynne. Oddzielić żółtka od białek i
> żółtka dodać do masła. Następnie wsypać przesiany cukier puder i cukier
> waniliowy. Powoli dodawać ser, mieszając mikserem, żeby nie było grudek (ser
> biały + Danio). Rodzynki zalać gorącą wodą i po 10 minutach przecedzić i
> dodać do masy serowej. Następnie dodać przesianą mąkę. Z białek ubić sztywną
> pianę i delikatnie wymieszać z masę.
> Wlać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (DUZA) i piec około 1 godziny
> (ja mam piekarnik gazowy)
> Po godzinie zgasić ogień, ale nie wyjmować sernika, bo opada! Niech sobie w
> spokoju stoi w piecu i jak piec będzie zimny, to go dopiero wyjąć
> (sprawdzone metodą prób i błędów)
> Można zrobić spód z kruchego ciasta, ale zaniechałam, bo jakoś się
> przypalało...
> Górę ciasta posypuje cukrem pudrem. Moja ciocia robi lukier - wersja
> słodsza.
> Pozdrawiam serdecznie
>
>
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|