« poprzedni wątek | następny wątek » |
91. Data: 2000-03-18 14:29:57
Temat: Re: zakwaszanie-odpowiedz> > "Głównym kryterium wyznaczającym typ torfowiska jest pochodzenie jego
wody :
> > [...]
> > to wydaje mi się, że WODA.
>
> Wydaje mi sie, ze nie. Woda, a dokladnie poziom
pośrednio tak
> jej lustra w torfowisku,
> wyznacza tylko rodzaj torfowiska (wysokie, niskie)
jakie będzie torfowisko zależy od rodzaju i poziomu wody a nie odwrotnie;
> i to jak przebiegaja
> procesy w torfowisku.
tak
> Natomiast sama na odczyn nie wplywa.
rozwiń tę myśl
> Musze poszukac w ksiazkach z geologii - pewnie kiedys gdzies to mialem
> ale juz zapomnialem :-(
Pozdrawiam serdecznie
*<[:-)
KTO CZYTA TEN WIE
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
92. Data: 2000-03-18 14:36:49
Temat: Re: zakwaszanie-odpowiedz> > Ciekawe czy wiele się mylę w domysłach, ale w tej chwili jestem święcie
> > przekonany, że kwaśny torf mamy dzięki związkom chemicznym głównie C
> > powstałym z rozkładu materii organicznej przez jakieś grupy
drobnoustrojów.
> > Może to zabawne, ale odkryłem dla siebie Amerykę:-) (chyba, że się
mylę).
> Nie Ty jeden :-)
CaCO3
Pozdrawiam serdecznie
*<[ :-)
KTO CZYTA TEN WIE
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
93. Data: 2000-03-18 14:55:46
Temat: Re: zakwaszanie-odpowiedz> Ja proponuję kawą. Całkiem poważnie. Czytałem, że fusy po małej
czarnej nadają
> się pod kwasolubne. Mam w tym celu słoik obok pojemnika na odpady
organiczne.
> Również dżdżownice uwielbiają fusy ...
> Lesław
Popatrz no ty, codziennie piję poranną kawę i wiedziałem o tym, że świetnie
zakwasza ale po prostu zapomniałem. Polecam i ten sposób.
pozdr jerz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
94. Data: 2000-03-18 14:58:02
Temat: Re: zakwaszanie-odpowiedz> Może to tak, że zimno jest wtedy, kiedy brak ciepła?
Nie, atmosfery podobnej do naszej "ziemskiej".
pozdr jerz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
95. Data: 2000-03-18 15:23:02
Temat: Re: Przesadzanie różaneczników> Kiedyś, ktoś przekonywał mnie, że dobrze jest wkładać pod każdy sadzony
> krzak pomidora, jeden bochenek chleba.
Mam nadzieję, że mu do końca nie uwierzyłeś?
Przy glebie piaszczystej tak ale bez przesady, chlebek lepiej zjeść a pod
pomidorki to to co po nim zostanie, ale od krówki najlepsze,
przefermentowane, obowiązkowo i zgodnie z kalendarzem biokosm..... bo jak
nie to pogadamy inaczej.
> Myślę, że do zakwaszania można wykorzystywać także, drobno zmielone ogórki
> kiszone obok już wymienionej kapusty.
a co z solą?
> Ph sporządzonego do podlewania roztworu (nieszkodliwego dla roślin), w
> niewielkim stopniu przekłada się na zakwaszenie które ono spowoduje.
Trzeba
> przecież pamiętać o buforowych właściwościach gleby.
!!! Masz tutaj całkowitą rację.
> Wskazane przez Ciebie zakwaszenie można uzyskać stosując prostsze, także
> wymieniane przez innych środki jak kwas azotowy, fosforowy, siarkowy,
> mlekowy. Te, w przypadku przedawkowania mogą doprowadzić do zniszczenia
> roślin. W normalnej praktyce, do zakwaszania gleby, stosuje się siarkę.
Prostsze?, ... Te, w przypadku przedawkowania mogą... chyba trudniejsze?! A
poza tym nie bądź teoretykiem, tylko praktykiem!
Miłośnikiem!!!
I napisz o efektach zakwaszania KWASAMI!!!!
"Kwas siarkowy reaguje gwałtownie z wodą tworząc kilka rodzajów hydratów.
Stężony kwas może więc działać jako wydajny środek suszący, pochłaniający
wilgoć z powietrza, a nawet wyrywający cząsteczki wody z innych związków
np.: cukru lub skrobi. Stężony kwas siarkowy jest silnym środkiem
utleniającym.
W podwyższonej temperaturze reaguje z większością metali wydzielając przy
tym tlenek siarki SO2."
Nie wszystkie "kwasy" mają odczyn kwaśny.
I to często jest mylone, tzn. kwas a kwasowość!
Obrazowo rzecz ujmując, cytryna jest kwaśna ale w efekcie daje odczyn
zasadowy.
Podobnie z kwasami, i ich solami nie muszą być wcale "kwaśne" w sensie pH.
Większość z wymienionych przez ciebie kwasów "załatwi" to co żyje w glebie
na amen.
I czasami bezpowrotnie (EROZJA GLEBY).
Ufff, wystarczy, następny proszę.
Pozdowieniaj Jerz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
96. Data: 2000-03-19 23:52:40
Temat: Re: Przesadzanie różaneczników>> Może na różaneczniki jerza dobrze wpływają "polepszacze" stosowane do>>
wypieku chleba?
>co masz na myśli? (piekarki czy piekarzy?) nazwij je?
Mieszkam niedaleczko piekarni to i wiem, że do ciasta dosypują substancję
chemiczną (nazywają to "polepszacz", nie wiem nic bliżej), pod wpływem
której chleb ma dłuższą "trwałość", lepiej się "wyrabia", kolor skórki
zgodny z polską normą, bez zakalca itd.
Spróbuj z własnych materiałów bez polepszaczy wypiec chleb na liściu
kapusty, żeby wyglądał jak ten z piekarni.
Postaram się dowiedzieć jakieś szczegóły na temat składu chem. tych
"polepszaczy", a może lepiej nie? coby sobie nie obrzydzić.
Pozdrowienia
p...@r...pl
--
Szukasz pracy ? Znasz rynek IT (Internet) ? - http://webcorp.pl/praca/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
97. Data: 2000-03-20 00:30:13
Temat: Re: zakwaszanie-odpowiedz>CaCO3
>Pozdrawiam serdecznie
>*<[ :-)
>KTO CZYTA TEN WIE
Nie wiem do czego dążysz.
Węglan wapnia to raczej minerał (marmury, kreda, +S to chyba gips, itp.).
Co to ma do torfu?
Przeczytaj sobie do końca.
p...@r...pl
--
Szukasz pracy ? Znasz rynek IT (Internet) ? - http://webcorp.pl/praca/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
98. Data: 2000-03-20 00:30:25
Temat: Re: zakwaszanie-odpowiedz>Jesli mnie pamiec nie myli, to aby powstal wegiel kamienny, to
material>organiczny musi byc w srodowisku beztlenowym, gdzie nastepuje
proces>humifikacji. Chyba to tak samo jest z torfem niskim.
.........
No cóż - to Ty jesteś ze śląska :-)
>> Tzn. geologia tak, ale wpływa na odczyn gleby, nie tworząc złóż torfu
sama z>> siebie.
>Jasne, ze geologia nie tworzy zloz torfu, bo to tylko nauka o tych
>zlozach :-)
Chodziło mi o erozję minerałów - skrót myślowy:-)
>Do pewnego momentu tak.
Tzn. tworzenie torfu i węgla przebiegają do pewnego momentu na podobnych
"zasadach"!!!
Popatrz - naprowadziłeś mnie teraz na taką myśl.
Z tego co pamiętam, to torfowiska potrafią się palić miesiącami i latami.
Pamiętam też, że bele torfowe były używane do palenia w piecach.
Czyżby torf był jakimś rodzajem "wczesnego stadium" węgla kamiennego?!!
Tzn.najpierw torf, potem brunatny, a potem kamienny? A może materiały z
których się tworzyły są innego pochodzenia?
Kamienny ze skrzypów, widłaków i innych drzew karbońskich, brunatny z mniej
pierwotnych drzew, a torf po prostu z mchu??? czyli i czas ma tutaj jakieś
znaczenie.
Bo ropa naftowa to też przecież produkt rozkładu materii organicznej - przez
pewien czas uważano nawet, że pochodzenia wyższego - zwierzęcego.
Czyżby torf był prawie czystym węglem???? Ale skąd wtedy "kwaśność"?
>Moze dlatego, ze nie jest to srodowisko beztlenowe? Cisnienie nie ma
>tutaj znaczenia.
Możliwe też że typ drobnoustrojów już nie istnieje.
np. w gorących źródłach występuje specyficzny rodzaj bakterii, które nie
występują w innych warunkach.
>> Może to zabawne, ale odkryłem dla siebie Amerykę:-) (chyba, że się mylę).
>Nie Ty jeden :-)
To fajnie:
teorię tworzenia torfu możemy nazwać teorią Siciarskiego-Koterby:-)
Ale trzeba w końcu zajrzeć do chemii organicznej, bo może ktoś już ma na to
patent?
Pozdrowienia
p...@r...pl
--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
99. Data: 2000-03-20 05:18:10
Temat: Odp: Przesadzanie różaneczników
Użytkownik "jerz" <j...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:8b071c$1hg$1@sunsite.icm.edu.pl...
...............> Nie wszystkie "kwasy" mają odczyn kwaśny.
To znaczy, że znalazłeś kwas o odczynie zasadowym ?
......................> Większość z wymienionych przez ciebie kwasów
"załatwi" to co żyje w glebie
> na amen.
> I czasami bezpowrotnie (EROZJA GLEBY).
Zaznaczyłem, że nie jestem zwolennikiem stosowania kwasów które wymieniłem.
Jednak, nawet, zastosowanie ich, nie będzie szkodliwe, w odpowiednim
stężeniu.
Zauważ! Jeden z "moich" kwasów występuje w Twoim "roztworze" chleba. Jakieś
kwasy występują w naszych organizmach a nie są szkodliwe. Wiele lekarstw
przedawkowanych jest truciznami.
Umiar, umiar, umiar.
Tylko my, kochamy ogrody, bez umiaru :-)
To ostatnie zdanie, dla podrażnienia niektórych.
--
:-) http://ogrod.to.jest.to
--
Szukasz pracy ? Znasz rynek IT (Internet) ? - http://webcorp.pl/praca/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
100. Data: 2000-03-20 07:38:10
Temat: Re: zakwaszanie>A co z octem?
>Chyba jest najsilniejszym srodkiem jako kwas.
>Pozostaje kwestia stezenia.
>Wot i ciekawostka
>
>Ocet
>
>Produkt niecalkowitego utlenienia alkoholu etylowego, wytwarzanego przez...
>Kwas octowy
>
>Kwas ten stanowi kwasny skladnik octu winnego....
No dobrze wszystko to prawda tylko co z tego wynika?
Juras
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-ogrody
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-ogrody/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |