Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "jerz" <j...@p...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Przesadzanie różaneczników
Date: Sat, 18 Mar 2000 16:23:02 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 55
Message-ID: <8b071c$1hg$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <8a1455$hdj$5@aquarius.webcorp.com.pl> <8a426h$mme$1@sunsite.icm.edu.pl>
<HQBx4.3246$Sf1.102023@news.tpnet.pl> <8a8v42$lc8$1@sunsite.icm.edu.pl>
<3...@r...pl> <8abk15$pni$1@sunsite.icm.edu.pl>
<8an9fc$o28$4@aquarius.webcorp.com.pl>
NNTP-Posting-Host: pc254.proszynski.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 953393004 1584 194.181.35.254 (18 Mar 2000 15:23:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 18 Mar 2000 15:23:24 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:15456
Ukryj nagłówki
> Kiedyś, ktoś przekonywał mnie, że dobrze jest wkładać pod każdy sadzony
> krzak pomidora, jeden bochenek chleba.
Mam nadzieję, że mu do końca nie uwierzyłeś?
Przy glebie piaszczystej tak ale bez przesady, chlebek lepiej zjeść a pod
pomidorki to to co po nim zostanie, ale od krówki najlepsze,
przefermentowane, obowiązkowo i zgodnie z kalendarzem biokosm..... bo jak
nie to pogadamy inaczej.
> Myślę, że do zakwaszania można wykorzystywać także, drobno zmielone ogórki
> kiszone obok już wymienionej kapusty.
a co z solą?
> Ph sporządzonego do podlewania roztworu (nieszkodliwego dla roślin), w
> niewielkim stopniu przekłada się na zakwaszenie które ono spowoduje.
Trzeba
> przecież pamiętać o buforowych właściwościach gleby.
!!! Masz tutaj całkowitą rację.
> Wskazane przez Ciebie zakwaszenie można uzyskać stosując prostsze, także
> wymieniane przez innych środki jak kwas azotowy, fosforowy, siarkowy,
> mlekowy. Te, w przypadku przedawkowania mogą doprowadzić do zniszczenia
> roślin. W normalnej praktyce, do zakwaszania gleby, stosuje się siarkę.
Prostsze?, ... Te, w przypadku przedawkowania mogą... chyba trudniejsze?! A
poza tym nie bądź teoretykiem, tylko praktykiem!
Miłośnikiem!!!
I napisz o efektach zakwaszania KWASAMI!!!!
"Kwas siarkowy reaguje gwałtownie z wodą tworząc kilka rodzajów hydratów.
Stężony kwas może więc działać jako wydajny środek suszący, pochłaniający
wilgoć z powietrza, a nawet wyrywający cząsteczki wody z innych związków
np.: cukru lub skrobi. Stężony kwas siarkowy jest silnym środkiem
utleniającym.
W podwyższonej temperaturze reaguje z większością metali wydzielając przy
tym tlenek siarki SO2."
Nie wszystkie "kwasy" mają odczyn kwaśny.
I to często jest mylone, tzn. kwas a kwasowość!
Obrazowo rzecz ujmując, cytryna jest kwaśna ale w efekcie daje odczyn
zasadowy.
Podobnie z kwasami, i ich solami nie muszą być wcale "kwaśne" w sensie pH.
Większość z wymienionych przez ciebie kwasów "załatwi" to co żyje w glebie
na amen.
I czasami bezpowrotnie (EROZJA GLEBY).
Ufff, wystarczy, następny proszę.
Pozdowieniaj Jerz.
|