Data: 2004-02-01 19:37:19
Temat: Ptysiowe zakaski
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zrobic male ptysie wielkosci 3-4 cm (ciasto ponizej). Po wystudzeniu
przekroic na pol i nadziac nastepujaca masa:
1 awokado
1 pomidor
1 cebulka dymka
3 lyzki posiekanej naci kolendry
1 lyzka oliwy
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzeczka soku z cytryny
pieprz kajenski i sol wedlug smaku
Awokado zmiazdzyc, pomidor pokroic w drobna kostke, cebulke posiekac
bardzo drobno. Wymieszac w misce, dodac pozostale skladniki, wymieszac i
odstawic na pol godziny lub dluzej, zeby sie przegryzlo.
Nadziewac spody ptysiow 1 lyzeczka nadzienia, zakryc wierzchem, ukladac
w pojedynczej warstwie na lisciach salaty.
Ciasto na ptysie
220 ml wody
110 gr masla
140 gr maki
4 jajka
maly, ciezki garnek z raczka
drewniana lyzka
Rozgrzac piec do 220C/425F
Maslo z woda doprowadzic do wrzenia, dodac make jednym ruchem i ucierac
drewniana lyzka na malym gazie, az ciasto zacznie odchodzic od scianek
garnka. Zdjac z ognia, i ciagle ucierajac dodawac po jednym jajku,
ucierajac do gladkosci pomiedzy jajkami. Na koncu utrzec dokladnie, az
sie otrzyma gesta, klejaca sie mase. Przelozyc do torby cukierniczej,
czy woreczka plastikowego z odcietym rogiem, wyciskac w duzych odstepach
na blache posmarowana maslem. Rosna co najmniej dwukrotnie. Piec 15
minut w 220C/425F, otworzyc piec na pare sekund, zeby wypuscic pare,
obnizyc temperature do 180C/350F i piec, az zlote.
Smacznego
Magdalena Bassett
|