Data: 2005-01-10 11:50:25
Temat: Re: Absynt
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los <w...@o...pl> writes:
> W skrócie:
> podstawowym obok alkoholu składnikiem nadającym gorzki smak i kolor
> absyntowi jest piołun "Artemisia absinthium", po francusku "absinthe",
> stąd nazwa napoju. Piołun zawiera niewielkie ilości thujonu,
> halucynogennego i szkodliwego dla układu nerwowoego alkaloidu, jednak w
> absyncie występuje on w minimalnych ilościach, w których raczej żadnych
> efektów nie mogą spowodować.
>
> Co do dopuszczenia absyntu do sprzedaży. O ile wiem, w Unii Europejskiej
> dopuszczenie jakiegoś produktu w jednym z krajów członkowskich jest
> jednoznaczne z dopuszczeniem go w całej Unii. Stąd np. w polskich
> sklepach znalazło się produkowane w Czechach piwo z marihuaną.
A jak ktos lubi sie podniecac takimi tematami, to proponuje
zainteresowac sie makowcem. 8-)
MJ
|