Data: 2001-06-20 06:14:48
Temat: Re: Arbuz
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Cezary Gmyz <c...@z...media.pl> wrote:
> czyzby zjesc?
> Użytkownik "wli2sp" <w...@f...onet.pl> napisa" w wiadomości
> news:9go4lb$3cd$1@news.internetia.pl...
> > Czy mozna "cos" zrobic z arbuza?
> >
Mozna zrobic arbuza po prowansalsku. Z grubsza polega to na tym, ze
wycina sie otwor od strony lodygi, wydobywa nieco miazszu i wytrzasa
tyle pestek ile sie da. Nastepnie nalewa sie wina -- zalecane rozowe
wino Tavel -- zatyka otwor wycietym kawalkioem skorupy i uszczelnia
woskiem lub czyms podobnym. Zostawia na kilka godzin w chlodzie, np. w
lodowce. Przed podaniem wylewa sie wino do odpowiedniego naczynia,
arbuza kroi na plastry i podaje z winem.
Wladyslaw
|