Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!news.prz.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "R@blinka" <r...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Awokado
Date: Tue, 27 Mar 2007 15:20:09 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 59
Message-ID: <eub5ma$d10$1@news.onet.pl>
References: <6804d$4609034c$57ce1b8a$6636@news.chello.pl>
NNTP-Posting-Host: 82.160.121.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1175001610 13344 82.160.121.2 (27 Mar 2007 13:20:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Mar 2007 13:20:10 +0000 (UTC)
X-Sender: UdN2Lzl0CSPmiYpFBjvMZA==
In-Reply-To: <6804d$4609034c$57ce1b8a$6636@news.chello.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.10 (Windows/20070221)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294030
Ukryj nagłówki
ZB napisał(a):
> Witam.
> Szukam przepisów na sałatki z udziałem awokado w roli głównej.
> Dziękuję i pozdrawiam
> Zdzichu.
SAŁATKA ZIELONO-POMARAŃCZOWA
Czas przygotowania: 20 minut
1 główka sałaty kędzierzawej lub lodowej
15 dag świeżego szpinaku
2 pomarańcze
1 awokado
1/2 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych)
2 jajka ugotowane na twardo
sól
Sos winegret:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Składniki sosu mieszamy. Szpinak oczyszczamy z ogonków,
myjemy i grubo kroimy. Sałatę oczyszczamy z zewnętrznych
liści, myjemy, osączamy i rwiemy na kawałki. Pomarańcze
myjemy, obieramy ze skórki i białych części; dzielimy na
cząstki, które przekrawamy na połówki, usuwając błonki.
Awokado myjemy, obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy
pestkę, a owoc kroimy w plasterki. Orzeszki ziemne kroimy na
połówki; jajka obieramy i kroimy w ósemki. Przygotowane
warzywa i owoce mieszamy, solimy, polewamy sosem, posypujemy
połówkami orzeszków i przybieramy cząstkami jajek. Przed
podaniem sałatkę można schłodzić w lodówce.
AWOKADO ZE SKWARKAMI, SEREM I SOSEM POMIDOROWYM
Czas przygotowania: 15 minut
2 awokado
30 dag boczku wędzonego
20 dag sera twarogowego półtłustego
2 pomidory (mogą być z puszki)
1 cebula
sól, pieprz
Boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż tłuszcz się wytopi i
powstaną rumiane, chrupiące skwarki. Zdejmujemy je z patelni
i odkładamy w ciepłe miejsce. Owoce awokado myjemy,
przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, wydrążamy miąższ,
pozostawiając ok. jednocentymetrową warstwę przy skórce, a
miąższ siekamy. Mieszamy ze skwarkami i napełniamy owoce.
Przyrządzamy sos pomidorowy. Cebulę obieramy, drobno kroimy
i smażymy na tłuszczu pozostałym na patelni po smażeniu
boczku, do lekkiego zrumienienia. Dodajemy pokrojone w
kostkę pomidory, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy
kilka minut, mieszając. Posypujemy drobno pokruszonym białym
serem i polewamy sosem pomidorowym.
|