Data: 2007-03-27 13:20:09
Temat: Re: Awokado
Od: "R@blinka" <r...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
ZB napisał(a):
> Witam.
> Szukam przepisów na sałatki z udziałem awokado w roli głównej.
> Dziękuję i pozdrawiam
> Zdzichu.
SAŁATKA ZIELONO-POMARAŃCZOWA
Czas przygotowania: 20 minut
1 główka sałaty kędzierzawej lub lodowej
15 dag świeżego szpinaku
2 pomarańcze
1 awokado
1/2 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych)
2 jajka ugotowane na twardo
sól
Sos winegret:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Składniki sosu mieszamy. Szpinak oczyszczamy z ogonków,
myjemy i grubo kroimy. Sałatę oczyszczamy z zewnętrznych
liści, myjemy, osączamy i rwiemy na kawałki. Pomarańcze
myjemy, obieramy ze skórki i białych części; dzielimy na
cząstki, które przekrawamy na połówki, usuwając błonki.
Awokado myjemy, obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy
pestkę, a owoc kroimy w plasterki. Orzeszki ziemne kroimy na
połówki; jajka obieramy i kroimy w ósemki. Przygotowane
warzywa i owoce mieszamy, solimy, polewamy sosem, posypujemy
połówkami orzeszków i przybieramy cząstkami jajek. Przed
podaniem sałatkę można schłodzić w lodówce.
AWOKADO ZE SKWARKAMI, SEREM I SOSEM POMIDOROWYM
Czas przygotowania: 15 minut
2 awokado
30 dag boczku wędzonego
20 dag sera twarogowego półtłustego
2 pomidory (mogą być z puszki)
1 cebula
sól, pieprz
Boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż tłuszcz się wytopi i
powstaną rumiane, chrupiące skwarki. Zdejmujemy je z patelni
i odkładamy w ciepłe miejsce. Owoce awokado myjemy,
przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, wydrążamy miąższ,
pozostawiając ok. jednocentymetrową warstwę przy skórce, a
miąższ siekamy. Mieszamy ze skwarkami i napełniamy owoce.
Przyrządzamy sos pomidorowy. Cebulę obieramy, drobno kroimy
i smażymy na tłuszczu pozostałym na patelni po smażeniu
boczku, do lekkiego zrumienienia. Dodajemy pokrojone w
kostkę pomidory, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy
kilka minut, mieszając. Posypujemy drobno pokruszonym białym
serem i polewamy sosem pomidorowym.
|