Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!
atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: BIGOS SWIATECZNY WARZE...
Date: Fri, 12 Dec 2008 11:02:48 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 40
Message-ID: <ghtdc3$nla$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <ghqu77$ois$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<ght1cj$jmi$2@atlantis.news.neostrada.pl>
<ccqg54gv399a.1vviud3h75av7$.dlg@40tude.net>
<ght9st$b2c$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<1d21ejem91bvt$.16plfxhdxi877$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: abcm112.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1229076676 24234 83.6.228.112 (12 Dec 2008
10:11:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 Dec 2008 10:11:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 081211-0, 2008-12-11), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:317974
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1d21ejem91bvt$.16plfxhdxi877$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 12 Dec 2008 10:10:07 +0100, Panslavista napisał(a):
>
> > "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> > news:ccqg54gv399a.1vviud3h75av7$.dlg@40tude.net...
> >> Dnia Fri, 12 Dec 2008 07:38:19 +0100, Panslavista napisał(a):
> >>
> >>> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> >>> news:ghqu77$ois$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >>>> 50 litrów, kapusta kiszona i słodka, mięs gotowanych, boczków
wędzonych
> > a
> >>> i
> >>>> wędzonych a smażonych, takoż kiełbas różnych, grzybów suszonych moc i
> >>>> przypraw.
> >>>
> >>> Dosmaczam - bigos nabiera smaków i kolorów. Pychotka.
> >>
> >> A powidła dajesz?
> >
> > Nie - już jest dobry. A nie mam śliwek węgierek ze stron rodzinnych -
> > wędzonych, bo te byłyby najlepsze.
>
> Ja mam powidła "z dymkiem" - ostatnia porcyjkę powideł zawsze nieco
> przypalam, tak tylko, aby nabrały tego specyficznego aromatu. Świetne są
do
> bigosu potem.
> No i u mnie - obowiązkowow grzyby suszone, kilka sztuk podduszonych z
> cebulą :-)
E tam najlepsze śliwki węgierki wędzone z okolic Nowego Sącza.
A grzyby poszły - całkiem sporo - kocioł 50 l.
I to, co ty nie lubisz - przecier pomidorowy - zasmażony, a i kolor z
papryki czerwonej wyciągnięty smalczykiem z smażonego boczku, majeranek,
cebula zeszklona z dwoma ząbkami czosnku, wcześniej mięsa gotowane na
warzywach - jak do rosołu.
|