Data: 2008-12-12 10:02:48
Temat: Re: BIGOS SWIATECZNY WARZE...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1d21ejem91bvt$.16plfxhdxi877$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 12 Dec 2008 10:10:07 +0100, Panslavista napisał(a):
>
> > "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> > news:ccqg54gv399a.1vviud3h75av7$.dlg@40tude.net...
> >> Dnia Fri, 12 Dec 2008 07:38:19 +0100, Panslavista napisał(a):
> >>
> >>> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> >>> news:ghqu77$ois$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >>>> 50 litrów, kapusta kiszona i słodka, mięs gotowanych, boczków
wędzonych
> > a
> >>> i
> >>>> wędzonych a smażonych, takoż kiełbas różnych, grzybów suszonych moc i
> >>>> przypraw.
> >>>
> >>> Dosmaczam - bigos nabiera smaków i kolorów. Pychotka.
> >>
> >> A powidła dajesz?
> >
> > Nie - już jest dobry. A nie mam śliwek węgierek ze stron rodzinnych -
> > wędzonych, bo te byłyby najlepsze.
>
> Ja mam powidła "z dymkiem" - ostatnia porcyjkę powideł zawsze nieco
> przypalam, tak tylko, aby nabrały tego specyficznego aromatu. Świetne są
do
> bigosu potem.
> No i u mnie - obowiązkowow grzyby suszone, kilka sztuk podduszonych z
> cebulą :-)
E tam najlepsze śliwki węgierki wędzone z okolic Nowego Sącza.
A grzyby poszły - całkiem sporo - kocioł 50 l.
I to, co ty nie lubisz - przecier pomidorowy - zasmażony, a i kolor z
papryki czerwonej wyciągnięty smalczykiem z smażonego boczku, majeranek,
cebula zeszklona z dwoma ząbkami czosnku, wcześniej mięsa gotowane na
warzywach - jak do rosołu.
|