Data: 2009-08-13 23:35:12
Temat: Re: BURAKI
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 13 Aug 2009 15:40:16 +0200, Panslavista napisał(a):
> Wbrew temu co myślicie
Skąd wiesz, co myślimy?
:-O
> koniec sierpnia i początek września to najlepszy
> okres przeróbki a więc zbioru buraków ćwikłowych z grządek. Po pierwsze są
> jeszcze delikatne, nadają się więc na różne konserwowe sałatki assorti, gdyż
> dostępne też są inne składniki sałatek. Mają liście środkowe dobrej
> jakości - można je zapasteryzować w słoikach pokrojone w paski na botwinkę -
> pychotka w porze zimowo - wiosennej po dodaniu do gotowanego barszczu pod
> koniec gotowania.
> Wszystkie buraki dzielę na cztery klasy wielkości. Największe idą na
> frytkownicę robota Zelmera Fenomen - to materiał na barszcz - do słoików,
> zakwaszone octem i zapasteryzowane. Następne, mniejsze - szatkownica - na
> słomkę i podobnie zakonserwowanwe jak te duże - składnik wielu dodatków do
> ziemniaków i mięsa, ale przede wszystkim do sałatek wielowarzywnych. Kolejne
> jeszcze mniejsze - na ćwikłę z chrzanem i octem zapasteryzowane kminek
> dodaję po otwarciu, tuż pzred podaniem - dobre rozwiązanie - nie wszyscy
> lubią kminek. Najmniejsze w całości lub pokrojone na połówki lub ćwiartki
> są zakąską marynowaną.
Nihil novi sub sole.
--
Ikselka.
|