Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Barszcz Czerwony - ??? tradycja
Date: Thu, 31 Jul 2003 20:06:36 +0200
Organization: Czarodziejka
Lines: 27
Message-ID: <1...@c...net>
References: <bgbkvs$20j$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c7-212.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1059674711 16955 62.21.7.212 (31 Jul 2003 18:05:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Jul 2003 18:05:11 +0000 (UTC)
X-Face: ;#oXQXnVjqm^A:5A;w'V&LbdH98rO?`v2zSbU_-"q69Q56B<"^YU/9dkn93Qf\vhT$r]zk0
p`u#c%r~,f!HzdiU|Nz5I6/J|q4Mg,G.tKa\i7@d~<JF=9bV:=v5lN9b<H101EJH'1UMqc,TidQD01
X-Newsreader: Czarodziejski czytnik Ti`Any
X-User: Ti`Ana
X-Beer: Czarna Fortuna
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.5.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:167663
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 31 Jul 2003 19:51:06 +0200, Waćpanna lub Waćpan Krzyszt@f, w
wiadomości <bgbkvs$20j$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> Tak jak juz kiedyś wam pisałem nie potrafie zabardzo gotować ale chciałbym
> jutro zrobić zonie i synkowi barszcz czerwony. Kiedy jak byłem mały (ok 20
> lat temu ;-) moja babcia na wsi robiła cudowny barszcz. Wiem iż wam to zbyt
> wiele nie mówi ale może ktoś mogłby podać mi szczegółowy przepis na babciny
> barszcz czerwony. Buraczki rosną mi na ogródku a reszte dokupię. Proszę
> tylko o wmiare dokłądne opisanie co i ile czego abym dał rade to zrobić
Podaję wg mojego babcinego zeszytu :)
Najpierw kwas:
8-10 buraków omyć, obrać i pokroic na plasterki. Zalać przegotowaną letnią
wodą, na wierzch położyć kromkę czerstwego razowca. Przykryć gazą,
pozostawić na 5 dni, zlać do słoików, schować do lodówki, szybko zużyć
Barszcz:
Ugotować wywar z włoszczyzny i pół kilograma buraków. Gotować około godziny,
dodać ziele angielskie, liście bobkowe. Następnie przecedzić dodać wywaru z
grzybów. Doprawić solą, cukrem i pieprzem, na koncu, ostrożnie wlać kwas
buraczany, próbować, żeby nie przekwasić. Z kwasem już nie gotować mocno. Na
zakończenie - łyżka masła
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
Partia Przeciwników Wątróbki a do tego Czarodziejka ;)
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|