Data: 2003-07-31 19:41:49
Temat: Re: Barszcz Czerwony - ??? tradycja
Od: "Krzyszt@f" <k...@r...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzieki, tylko może coś aby już na sobote było aby nie czekac 5dni az się
zakwas zrobi... Nie da się jakos szybciej ??
Krzysiek
Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1rbf07n0j1vdj.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Thu, 31 Jul 2003 19:51:06 +0200, Waćpanna lub Waćpan Krzyszt@f, w
> wiadomości <bgbkvs$20j$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
>
> > Tak jak juz kiedyś wam pisałem nie potrafie zabardzo gotować ale
chciałbym
> > jutro zrobić zonie i synkowi barszcz czerwony. Kiedy jak byłem mały (ok
20
> > lat temu ;-) moja babcia na wsi robiła cudowny barszcz. Wiem iż wam to
zbyt
> > wiele nie mówi ale może ktoś mogłby podać mi szczegółowy przepis na
babciny
> > barszcz czerwony. Buraczki rosną mi na ogródku a reszte dokupię. Proszę
> > tylko o wmiare dokłądne opisanie co i ile czego abym dał rade to zrobić
>
> Podaję wg mojego babcinego zeszytu :)
>
> Najpierw kwas:
> 8-10 buraków omyć, obrać i pokroic na plasterki. Zalać przegotowaną letnią
> wodą, na wierzch położyć kromkę czerstwego razowca. Przykryć gazą,
> pozostawić na 5 dni, zlać do słoików, schować do lodówki, szybko zużyć
>
> Barszcz:
> Ugotować wywar z włoszczyzny i pół kilograma buraków. Gotować około
godziny,
> dodać ziele angielskie, liście bobkowe. Następnie przecedzić dodać wywaru
z
> grzybów. Doprawić solą, cukrem i pieprzem, na koncu, ostrożnie wlać kwas
> buraczany, próbować, żeby nie przekwasić. Z kwasem już nie gotować mocno.
Na
> zakończenie - łyżka masła
> --
> Pozdrawiam, Ti`Ana
> Partia Przeciwników Wątróbki a do tego Czarodziejka ;)
> http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|