Data: 2004-04-14 22:16:50
Temat: Re: Barszcz czerwony
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On 14 Apr 2004 20:38:54 +0200, b...@p...onet.pl wrote:
>Często kiszę barszcz czerwony. W tym celu kroję buraki, dodaję przyprawy i
>zalewam wodą. Po kilku dniach uzyskuję smaczny o pięknym kolorze barszcz.
>Niestety , czasem barszcz ( jeszcze w czasie kiszenia ) zmiena kolor na ohydny
>brunatny. Dlaczego?
Zelazo w wodzie. A dokladniej - niedostateczna kwasnosc na samym
poczatku. Wystarczy lekko zakwasic (kwaskiem cytrynowym albo resztka
poprzedniego barszczu) zeby barwnik stal sie znacznie bardziej odporny
na obecnosc zelaza.
Oczywiscie mozna rowniez poszukac lepszej wody.
--
Darek
|