Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Barszcz w 24-godziny?
Date: Wed, 19 Dec 2001 07:28:19 +0100
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 34
Message-ID: <1f4ngo2.11ko76s1beqvocN%wlos@tele.com.pl>
References: <6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pm86.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1008743306 4535 213.76.108.86 (19 Dec 2001 06:28:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Dec 2001 06:28:26 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:88297
Ukryj nagłówki
<k...@p...onet.pl> wrote:
> Witam świątecznie,
>
> s"ysza"am o istnieniu przepisu na barszcz przygotowywany przez 24 h.
> Podobno drobno pokrojone buraki zalewa sie wrzątkiem i odstawia na dobę,
> żeby odda"y sok. Żadnego gotowania, podgrzewania itp. A później się tylko
> doprawia.
>
> Czy coś o tym wiecie? (mnie przygotowanie barszczu na smażonej cebuli i
> czosnku zabiera jedynie ok. 3 h :-(((, a stać mnie, żeby za cenę dobrego
> smaku pochodzić ko"o niego nieco d"użej)
No coz, i mnie juz sie kusza buraki na barszcz wigilijny. I nie bedzie
w nim ani cebuli, ani czosnku.
Moj przepis jest taki -- z grubsza, bo proporcje zalezne sa od
skladnikow jakimi dysponuje. Buraki nie zawsze tak samo smakuja,
zwlaszcza zas kwas wychodzi czasem mniej, czasem bardziej kwasny. Wiec
przygotowuje kwas zawczasu, zeby w przypadku jesli nie wyjdzie, miec
kilka dni na powtorzenie. W przeddzien gotowania pieke buraki w
piekarniku (moze w tym roku zrobie to w nowonabytej kuchence
mikrofalowej?). Nastepnie gotuje upieczone i pokrajane buraki,
wloszczyzne i grzyby -- wszystko oddzielnie. W dniu wigilii lacze trzy
wywary kierujac sie smakiem, podgrzewam. Kiedy juz jest smaczne i
prawie wrze, doprawiam kwasem buraczanym do smaku, sole i juz nie gotuje
wiecej, by nie stracili koloru.
Wladyslaw
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
|