Data: 2010-06-10 06:12:58
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?
Od: J-23 <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 8 Cze, 21:08, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Mrozić bazylię? - suszona to zimą ledwie namiastka kiepska...
> Obrodziła mi latoś bardzo, to co, zamrażać?
"mi sie wydaje" ze bazylia slabo sie nadaje do zamrazania, bo ani
chybi straci swoj aromat.
mozna zrobic dwie rzeczy, oliwa z bazylia, i dobry ocet z bazylia.
ocet latwiej, wystarczy zalac liscie bazylii jakims octem winnym lub
np. jablkowym
po jakims czasie zlac, zostawiajac odcisniete liscie.
taki ocet jest swietnym dodatkiem do roznych salatek
z oliwa postepujemy podobnie, tyle ze ucieramy wszysko, lub miksujemy.
po jakims czasie zlewamy delikatnie z wierzchu aromatyczna oliwe
z pozostalej reszty mamy swietny dip do spaghetti
fajne jest pappardelle z w/w dipem i jakims ostrym serem, startym lub
w postaci kostek
dodac mozna podrumienione na ruszcie plasterki cukinii
w czasie upalow - bajka + delikatne wino
aha, w zadnym wypadku nie nalezy przechowywac oliwy w lodowce.
J-23 itede...
|