Data: 2009-04-14 10:50:37
Temat: Re: Biała kiełbacha - rarrytas
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 14 Apr 2009 00:41:49 +0200, yapann napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:sawrn52mmi9z.1dohda23vhw58.dlg@40tude.net...
>
>> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/068511fec375256b
.html
>> Biała kiełbasa pieczona (ulubiona - mojego TŻ) na pierwszym planie.
>
> toś mi narobiła na tę białą apetytu, to teraz dawaj ino tu przepisa, jak
> najlepiej tę białą zrobić (najlepiej a'la "biała dla opornych" - czyli dla
> niewprawnych i kiełbasoróbstwem niedotkniętych)
> W dzieciństwie taką jadało się - i wojna o półmisek była na największe
> widelce
http://www.gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=811
Podaję link, bo jest tam wszystko, czego trzeba pilnować i na co uważać.
Różnica w mojej jest tylko jedna: nie dodaję rozmarynu oraz dodaję 1/7 wagi
całości - wołowinę 1 klasy bardzo drobno zmieloną przez oczka 3mm, jak na
tatar m.w. Ale wołowina nie jest konieczna.
I jeśli cos nie wyjdzie technicznie, nie zrażaj się - chodzi głównie o
napczeniu ich w ciepłej wodzie oraz o smarowaniu lejka do napełniania
olejem za każdym razem, kiedy nakładamy na niego nowe jelito.
Dodam od siebie, że warto mieć pod ręką cieniutka igiełke wbitą tępym
końcem w korek od wina - nakłuwamy nia miejsca, gdzie powstają czasem
pęcherze powietrza.
Lejek do napełniania najlepszy jest z takim rowkiem wzdłuż - służy on do
odpowietrzania farszu, wtedy pęcherze się praktycznie nie zdarzają.
Ktoś w komentarzach pyta o miejsce, gdzie kupić jelita - zorientuj się,
gdzie w Twojej okolicy jest hurtownia masarska (lub: hurtownia dodatków
masarskich).
No i : nie stosujemy tu saletry/peklosoli, lecz zwykłą, najlepiej
niejodowaną sól - taką sól może trudno jest kupić, ale szukaj w sklepach
tzw soli do przetworów (może być sól kamienna - i tak się rozpuści); w
hurtowniach masarskich jest niejodowana, ale w dużych opakowaniach. Jelita
dostaniesz tam nasolone, w różnych opakowaniach, możesz kupić więcej, bo w
soli mogą leżeć w lodówce baaardzo długo - dosyp jeszcze soli i zamknij
szczelnie. Proś o jelita do cienkiej kiełbasy.
Smacznego!
:-)
--
"Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
;-PPP
|