Data: 2001-01-12 15:09:59
Temat: Re: Bigosik
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dariusz K. Ladziak" wrote:
> Pisywalem wielokrotnie, napisze raz jeszcze - dodawanie przecieru
> pomidorowego do "bigosu" (bo na miano prawdziwego bigosu to cos nie
> zasluguje) to specjalnosc tanich knajp - w peerelu wiekszosc "barow
> szybkiej obslugi' narod czyms takim karmilo. takoz do golabkow. A
> przyczyna jest prosta - kapusta aby zmiekla wymaga kilkudziesieciu
> minut gotowania, aby zas stracila posmak surowizny - od kilku godzin
> (slodka, np. w golabkach) do kilku dni - kiszona w bigosie. A
> pomidory sluza zamaskowaniu opsmaku surowizny (przykrywaja smakiem
> kwasnym) niedogotowanej kapusty.
A dla mnie golabki bez dobrego sosu pomidorowego to nie golabki.
Wcale nie chodzi o 'zamaskowanie smaku surowizny'!
BK
|