Data: 2001-01-12 07:43:03
Temat: Re: Bigosik
Od: "ostry" <o...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Pisywalem wielokrotnie, napisze raz jeszcze - dodawanie przecieru
> pomidorowego do "bigosu" (bo na miano prawdziwego bigosu to cos nie
> zasluguje) to specjalnosc tanich knajp - w peerelu wiekszosc "barow
> szybkiej obslugi' narod czyms takim karmilo.
Coż, zapewne więc bigos, który robię nie jest prawdziwy bo dodaję pomidory
w postaci gęstego soku ) a i tak gotuję kilka dni ( z między
wystudzeniami ).
Poza tym - czy prawdziwy bigos to tylko taki z dodatkiem wina ??? A jakie
wino ma wtedy zadanie jeśli nie zmiękczenie surowizny ?
> I bardzo dobrze. tak powinno byc - sliwki dodaje sie jesli kapusta nie
> jest dostatecznie ciemna.
A ja śliwek dodaję bo mi bardziej bigos smakuje.
> Sliwki suszone zas powinny byc krajowe, suszone w dymie. Kalifornijskie
suszone na sloncu
> niespecjalnie sie nadaja - maja za slaby smak, tylko poslodza ten
> bigos i ufarbuja...
No jasne - bo krajowe śliwki suszone są w dymie - chyba jak sam sobie
ususzysz - IMO krajowe suszone są w suszarkach suchym powietrzem.
--
ostry
|