Data: 2001-05-25 16:37:43
Temat: Re: Biszkopt...
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Michal Szulc wrote:
> W niedziele mam urodziny w rodzinie i ma byc ladny tort, wiec nasuwa mi sie
> pytanie :
>
> Czy ktos zna pewny sposob na biszkopt-nieupadajacy? Sprawdzam rozne
> przepisy, ale efekt zawsze ten sam...
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie
przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej.
24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka.
Ubic bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli
cukier, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2
minut.
Nadal ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund
pomiedzy zoltkami.
Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, lopatki czy reka, juz
bez miksera.
Przelac do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow,
35-45 minut. Sprawdzic patyczkiem.
Magdalena Bassett
|