Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bitki, ale z czego? Re: Bitki, ale z czego?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Bitki, ale z czego?

« poprzedni post następny post »
Data: 2007-05-23 14:18:28
Temat: Re: Bitki, ale z czego?
Od: Joanna Sokalska <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia 23.05.2007 Panslavista <p...@w...pl> napisał/a:
>
> "Joanna Sokalska" <a...@g...pl> wrote in message
> news:slrnf58i6t.7lr.asjula@namex.pl...
>> Dnia 23.05.2007 BBjk <b...@q...pl> napisał/a:
>> >
>> > bitki (befsztyk) z polędwicy lub antrykotu, zrazy np. z antrykotu.
>>
>> Chodzi mi o bitki, w sensie ubite plastry miesa, podsmazone i uduszone.
>>
> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/wieprzowina/bi
tki-wieprzowe-duszone.html
>> Takie cos sie u nas nazywa bitkami:)
>>
>> Zrazy = bitki zawijane, tak z grubsza.
>>
> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/wo%b3owina/zra
zy-wo%b3owe-zawijane-pychotka.html
>>
>> Takiej nomenklatury uzywala babcia i tego sie trzymam:)
>
> Babcia wiedziała czego się trzymać - bitki można zrobić z dowolnego
> kawałka mięsa, byle dało się pokroić w poprzek lub prawie w poprzek włókien.
> Pieczeń trzeba robić z dużych kawałków mięsa i najlepiej bez błon. Mniejsze
> kawałki na gulasz lub do bigosu a nawet na rosół i zupy na jego bazie -
> pomidorową, ogórkową, grochową, fasolową, a nawet ziemniaczaną - wszystkie z
> mięsem.
> Dobry kucharz / kucharka zrobi dobre jedzenie z byle czego - zły /-a z
> dobrego surowca zrobi byle co... 8-P)))...
> Grunt to się nie przejmować - czytać pl.rec kuchnia i duuuuużo
> praktykować.
> Repetitio mater studioram est!!!

Oczywiscie, calkowita zgoda.
Deprymuje mnie po prostu cokolwiek kupowanie bez mozliwosci obejrzenia.
Niektore rodzaje miesa wolowego koszmarnie dlugo sie
rozgotowuja, chcialam wiec zastosowac jakies takie, ktore "z natury"
jest dosc miekkie i mniejsze w zwazku z tym ryzyko trafienia na
podeszwiasty kawalek.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.05 BBjk
23.05 Joanna Sokalska
23.05 Joanna Sokalska
23.05 Panslavista
23.05 Panslavista
23.05 Panslavista
23.05 Joanna Sokalska
23.05 Panslavista
23.05 Kulinarny.Net
23.05 Kulinarny.Net
23.05 Ewa (siostra Ani) N.
24.05 flower
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem