Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Piotr Jankisz <p...@z...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Blat kuchenny
Date: Wed, 26 Jun 2002 08:38:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <3...@z...pl>
References: <afbm9r$5fg$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: red.zelmer.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1025073323 19914 195.205.38.130 (26 Jun 2002 06:35:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Jun 2002 06:35:23 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:10781
Ukryj nagłówki
Marcin napisał(a):
>
> Które z laminowanych blatów kuchennych sprawują się najlepiej po pewnym
> czasie użytkowania (kilka lat): blaty typu softforming (z zaokrągloną
> krawędzią laminatu)
> czy blaty wykończone taśmą PCV (również pod nazwą ABS).
> Chodzi głównie o wytrzymałość krawędzi blatów na uszkodzenia.
PCV i ABS to 2 różne sprawy. PCV to cieniutka doklejka, wrażliwa
właściwie na wszystko, szczególnie na wilgoć. ABS ( słyszałem też nazwę
Raukantex ) ma grubość 1-3 mm, jest twardy i b. trudno go uszkodzić.
Odporny na wilgoć.
> Proszę o
> opinię uzytkowników. A może lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie blatu z
> litego drewna?
Na dobrą sprawę zniszczyć można wszystko, jest to tylko kwestia chęci.
Jeżeli tak, to w nowych meblach do kuchni chyba zdecyduję się na takie
rozwiązanie które pozwala na względnie tanią wymianę podniszczonego
blatu po kilku latach.
--
Piotr Jankisz
Małe co nieco o rowerach:
http://www.widzew.net/~bladteth/pj.html
|