Data: 2002-06-26 06:38:19
Temat: Re: Blat kuchenny
Od: Piotr Jankisz <p...@z...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marcin napisał(a):
>
> Które z laminowanych blatów kuchennych sprawują się najlepiej po pewnym
> czasie użytkowania (kilka lat): blaty typu softforming (z zaokrągloną
> krawędzią laminatu)
> czy blaty wykończone taśmą PCV (również pod nazwą ABS).
> Chodzi głównie o wytrzymałość krawędzi blatów na uszkodzenia.
PCV i ABS to 2 różne sprawy. PCV to cieniutka doklejka, wrażliwa
właściwie na wszystko, szczególnie na wilgoć. ABS ( słyszałem też nazwę
Raukantex ) ma grubość 1-3 mm, jest twardy i b. trudno go uszkodzić.
Odporny na wilgoć.
> Proszę o
> opinię uzytkowników. A może lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie blatu z
> litego drewna?
Na dobrą sprawę zniszczyć można wszystko, jest to tylko kwestia chęci.
Jeżeli tak, to w nowych meblach do kuchni chyba zdecyduję się na takie
rozwiązanie które pozwala na względnie tanią wymianę podniszczonego
blatu po kilku latach.
--
Piotr Jankisz
Małe co nieco o rowerach:
http://www.widzew.net/~bladteth/pj.html
|