Data: 2005-03-13 18:22:13
Temat: Re: Blaty do mazurków
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 13 Mar 2005 19:20:17 +0100, Waćpanna lub Waćpan *batory*, w
wiadomości news:<news:d1208o$k27$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
>> Dzięki. Będę piekła we wtorek. Mam nadzieję, że im starczy. A poza polewą
>> czekoladową na pewno zapiekę jeszcze chwilę z bezową pianką migdałową, bo
> to
>> lubią u mnie w domu. I pewnie z orzechów włoskich na śmietance jeszcze coś
>> zrobię. W sumie to będę kombinować.
>>
> A jak robisz tę z orzechów włoskich?
> A, i zapomniałam dodać, że podana proporcja polewy starcza na 3 mazurki
Śmietanka pół litra + szklanka cukru, zagotować i tak z kwadrans na małym
ogniu gotować, mieszając. Potem dodać mielonych orzechów (nie mam nic do
mielenia, więc dodałam niecałą paczkę 200gramową już zmielonych), wymieszać,
wylewać. Ta porcja starczyła mi na okrągłego mazurka o średnicy 28cm, ale
warstwa była dość cienka.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
|