Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Błędy przy pieczeniu chleba pszennego Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-02-11 19:23:20
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Pan Pszemol napisał:

>> Nie dwa piece, lecz dwa w jednym. Piec chlebwy, to taka osobna dziura
>> w której najpierw pali się drewnem, a gdy ono się już wypali do czerwonego
>> żaru, to wtyka się tam chleb do pieczenia. To nie to samo, co piekarnik
>> (bratrura) ogrzewany z zewnątrz przez główne palenisko. Tutaj ogień i to,
>> co pieczemy, w jednym stoją domu. Zamknięcie ma to z podwójnych drzwiczek
>> -- osobno otwiera się górną część otworu, osobno dolną. Można w ten sposób
>> regulowac dopływ powietrza do palących się drew. Tak to było w tych
>> konstrukcjach, co je znam. Ale bywa to też rozwiązywane trochę inaczej.
>> Moje doświadczenia z pieczeniem chleba (niezbyt bogate, ale jednak)
>> ograniczają się wyłącznie do takich urządzeń piekarniczych.
>>
>> Podobnie zresztą wygląda piec do pizzy
>> -- tam też placek wkłada się do komory paleniskowej.
>
> A te wypalone drewna/popiół się potem wyciąga/wymiata z pieca zanim
> się ciasto/pizze wkłada czy dzieli się tą komorę na dwie części i z jednej
> strony gdzieś z boku wciąż się palą polana a z drugiej, czystej, siedzi
> sobie pizza czy chleb? Bo chyba nie kładzie się na żar bo by się
> sfajczyło...

Pizzę w pizzerii robią w ruchu ciągłym, jak surówkę w wielkim piecu, więc
wciąż tam się coś pali. Jak to dokładnie w praktyce wygląda, to dokładnie
nie wiem -- nikt mnie do pieczenia pizzy nigdy nie dopuścił. Kiedyś
już tu o tym wspominałem, że jeśli ktoś chce w Polsce obejrzeć pizerię
z prawdziwym piecem, to jest taka w Murzasichlu. Gaździna przywiozła
sobie z zagranicy chłopa na męża, Włocha. Ten jej piec prawdziwy ulepił,
drwami w nim pali, placki lepi i w nim wypieka. A ona dutki zbiera.

> W sumie to nie bardzo rozumiem czemu efekt wyciągnięty z takiego pieca
> miałby się różnić od efektu z naszego współczesnego, elektrycznego
> piekarnika - czyżby chodziło o zawartość spalin w powietrzu otaczającym
> takie ciasto i przenikających do jego wilgotnej powietrzchni??

Ja też nie wiem dokładnie jaka teoria za tym stoi. Ale znam dobrze dom,
w którym cały czas się w ten sposób piecze chleb. Od wieków, od pokoleń.
Teraz tam wielkie gospodarstwo z traktorami po ćwierć bańki albo lepiej
od sztuki, bajery, komputery, roboty-dojarki. Ale chleb musi być z pieca
chlebowego, w domu pieczony. Tradycja i tyle. I tak to wszystko na miejscu
wygląda, jakby żadnego wydarzenia nie było -- w zasadzie jakby on sam się
piekł, ciasto samo miesiło się w dzieży. Raz na tydzień się piecze.
Domów z takimi podwójnymi piecami, choć już nie używanymi, znam więcej.

> Takie spaliny muszą być dosyć aktywne chemicznie, zwłaszcza w pierwszej
> fazie gdy drewno daje dużo dymu przy spalaniu... może o to chodzi?
> A może dużo większa temperatura początkowa i potem łagone jej opadanie?
> (zakładam tu, że drewna spalone się wyjmuje przed włożeniem chleba)

To chyba najbardziej chodzi o przebieg temperatury w czasie. Najpierw
gorąco, potem stygnie. Oczywiście prądem i sterownikiem mikroprocesorowym
można zrobić to samo. Przed włożeniem chleba nie ma już tam ognia, magą
być resztki popiołu. Jest wersja z chlebem pieczonym na liściach kapusty
położonych na tym popiele. Po upieczeniu na skórce widać odcisk nerwów
liścia.

--
Jarek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.02 Pszemol
11.02 krys
11.02 krys
11.02 Pszemol
11.02 Jarosław Sokołowski
11.02 Pszemol
11.02 Jarosław Sokołowski
11.02 XL
11.02 Pszemol
11.02 Pszemol
11.02 Trefniś
11.02 XL
11.02 Jarosław Sokołowski
11.02 XL
11.02 XL
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem