Data: 2002-11-30 17:29:14
Temat: Re: Burrito
Od: "blinko" <b...@n...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
burritos maja to do siebie, ze w zasadzie co wrzucisz bedzie ok, taki rodzaj
;) moze byc wegetarianskie, moze z miesem, nie ma to za duzo wspolnego z
taka knajpka meksykanska w krakowie, niedaleko rynku (przestrzegam, salatka
meksykanska to kapusta pekinska z majonezem plus kukurydza hehe), napisze ci
jak robie burrito ja, aha zakladam, ze masz bardzo malo czasu, tak dla
uproszczenia, jak chcesz przepis na dluzsza robote, to zamiast fasolki
gotowej, podsmaz konserwowa w puszcze, mieso pokroj na male kawaleczki, nie
mielone, aha i nie podaje dokladnych skladnikow, bo ja zawsze to na oko
robilem, ta masa ma byc w miare gesta, tak zeby zapakowac wszystko w
tortille (aaa i tortille zakladam, ze kupiles, bo szczerze mowiac nigdy nie
robilem ich sam, zawsze kupowalem gotowe, wiec nie podam ci na to przepisu.
1, baza dla mnie zwykle jest czerwona fasola, mozna kupuic taka juz
przesmazana w puszkach, nie jest jakas wyjatkowo paskudna, wiec spokojnie
sie nadaje ;)
2, mieso mielone, szybciej sie podsmazy, ja zwykle stosuje wolowe, czasem
wieprzowe, zadna sprawa
3, smazysz te obie rzeczy razem, jak fasolke czerwona masz z puszki
konserwowa to troche wczesniej musisz to zrobic, jak podsmazana juz kupiles,
to wtedy razem z miesem
3. dodajesz do tego posiekana papryke, ja preferuje czerwona, zielona nie za
bardzo i tak to kolorystycznie nie za ciekawie wyglada ;)
4, powinienes dodac troche pomidorow, obranych (papryka zreszta tez obrana),
ja pomidorow nie cierpie, zawsze zamiast nich mieszam z tym wywarem troche
koncentratu pomidorowego (z kilkoma kroplami tabasco - zalezy jak lubisz
ostre)i tym zastepuje
5, doprawiasz, jak zwykle sol, pieprzu troche, papryka (slodka, ostra),
kolendra da ci meksykanski posmak, w zasadzie ta przyprawa jest tam wszedzie
dodawana
6, dusisz jakis czas, kilka(nascie) minut i nakladasz do tortilli, zawijasz
cos na ksztalt kopertki powiedzmy, tak zeby nie wyciekalo - dlatego gestawe,
albo po prostu w taki rulon zawiniety na koncach
6, mozesz wrzucic do tego sera zoltego, to bedzie burrito serowe ;)
7, mozesz zamiast miesa dac salse jakas i bedzie burrito wegetarianskie,
generalnie zamiast miesa warzywa - ponoc nawet schabowe wegetarianskie sa (a
fe) to moze znajdziesz mielona wolowine bez miesa hehe
8, te wszystkie skladnikimozesz spokojnie kupic juz gotowe w supermarketach
wiec nawet nie bedziesz musial sie za bardzo meczyc z gotowaniem, choc
zrobione wlasnorecznie jest jednak lepsze niz prosto ze sloiczka
zycze smacznego, ja kocham meksykanskie jedzenie. u mnie jutro chili - juz
gotowe calkiem calkiem wyszlo ;), a do tego quesadilla z qrczakiem z
guacamole i salsa (z tym serem to jednak zaryzykuje edamski tak
organoleptycznie swierdzilem, bo nikt nie bardzo wie, albo sie nie dzieli, a
dyskusja zeszla na pisanie nazw wlasnych z malej litery ;)
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|