Data: 2009-02-19 19:41:59
Temat: Re: CHLEB...
Od: Jan Werbiński <j...@j...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "OneiroO" <o...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gnkaum$76p$1@inews.gazeta.pl...
> Jan Werbiński pisze:
>> Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
>> wiadomości news:gnjmhr$vgk$1@srv.cyf-> Ja do wyrastania używam koszyka,
>> ale, ponieważ nie zależy na odbitym
>>> wzorze plecionki na chlebie, wykładam koszyk czystą ściereczką, a
>>> później papierem do pieczenia. Po wyrośnieciu chleb wyciągam razem z
>>> papierem (łapiąc za rogi papieru) i wkładam do piekarnika i nie mam
>>> problemu opadania wyrośnietego chleba.
>>
>> Ale skórka na dole nie bedzie taka chrupiąca, jak bezpośrednio pieczona
>> na kamieniu pochłaniającym wilgoć?
>>
>
>
> A coż to jest znaczy pieczenie na "kamieniu pochłaniającym wilgoć".
> Nie słyszałem, możesz napisać coś więcej co i jak.
Kamień do chleba, czy pizzy oprócz magazynowania ciepła ułatwia chyba
również odparowanie chleba. Tzn zauważyłem, że po pieczeniu na blasze skórka
jest miękka na dole, więc tak to sobie pokrętnie tłumaczę. :-)
>
> PS. Ja robię na zakwasie i samej mące żytniej. I czasami wychodzi, a
> czasami nie.
Mi wychodzi zawsze, czego jeszcze nie mogę powiedzieć o pizzy.
Sama mąka żytnia? Wg której receptury?
>
> PS. W jakiej temp. pieczenie i w czym.
Piekarnik. Zaczynam od 240-250, obniżam do 200-210.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|