Data: 2009-02-20 01:54:23
Temat: Re: CHLEB...
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 19 Lut, 20:41, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> Użytkownik "OneiroO" <o...@o...pl> napisał w
wiadomościnews:gnkaum$76p$1@inews.gazeta.pl...
>
>
>
>
>
> > Jan Werbiński pisze:
> >> Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
> >> wiadomościnews:gnjmhr$vgk$1@srv.cyf-> Ja do wyrastania używam koszyka,
> >> ale, ponieważ nie zależy na odbitym
> >>> wzorze plecionki na chlebie, wykładam koszyk czystą ściereczką, a
> >>> później papierem do pieczenia. Po wyrośnieciu chleb wyciągam razem z
> >>> papierem (łapiąc za rogi papieru) i wkładam do piekarnika i nie mam
> >>> problemu opadania wyrośnietego chleba.
>
> >> Ale skórka na dole nie bedzie taka chrupiąca, jak bezpośrednio pieczona
> >> na kamieniu pochłaniającym wilgoć?
>
> > A coż to jest znaczy pieczenie na "kamieniu pochłaniającym wilgoć".
> > Nie słyszałem, możesz napisać coś więcej co i jak.
>
> Kamień do chleba, czy pizzy oprócz magazynowania ciepła ułatwia chyba
> również odparowanie chleba. Tzn zauważyłem, że po pieczeniu na blasze skórka
> jest miękka na dole, więc tak to sobie pokrętnie tłumaczę. :-)
>
>
>
> > PS. Ja robię na zakwasie i samej mące żytniej. I czasami wychodzi, a
> > czasami nie.
>
> Mi wychodzi zawsze, czego jeszcze nie mogę powiedzieć o pizzy.
>
> Sama mąka żytnia? Wg której receptury?
>
>
>
> > PS. W jakiej temp. pieczenie i w czym.
>
> Piekarnik. Zaczynam od 240-250, obniżam do 200-210.
>
> --
> Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatnahttp://www.janwer.com/
> Nasza siechttp://www.fredry.net/- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
chleb piecze się w 160°C przez 1 godzinę.
|